2 min. čitanja

Do Istanbula, unatoč prijetnjama Moskve, stigao drugi brod s ukrajinskim žitom

Do Istanbula, unatoč prijetnjama Moskve, stigao drugi brod s ukrajinskim žitom
Foto: Twitter Ukrainian Front

Drugi brod s ukrajinskim žitom u nedjelju ujutro je stigao u tursku luku Istanbul iz Crnog mora, pokazuju podaci portala za praćenje pomorskog prometa, i to unatoč prijetnjama Moskve da će napasti brodove koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Ukrajine.

Brod Aroyat za rasute terete isplovio je u petak iz luke Čornomorsk blizu Odese i drugi je brod koji prolazi "humanitarnim koridorom" koji je Kijev uspostavio uz svoju zapadnu obalu Crnog mora kako bi izbjegao rusku blokadu.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000  tona pšenice i u četvrtak je bez poteškoća stigao u Istanbul.

Podaci mrežnih stranica Marine Traffic i Vessel Finder pokazali su da je kargo Aroyat natovaren sa 17.600 tona ukrajinskog žita namijenjenih Egiptu u nedjelju ujutro izlazio iz Bospor u Mramornom moru.

Ukrajinsku crnomorsku luku napustio drugi brod sa žitom
Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je neimenovani izvor. Američki predsjednik Joe Biden najavio je slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nakon sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu. Pomoć uključuje dodatne…

Moskva se u srpnju povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u srpnju 2022., kojim su dvije susjedne zemlje uz posredništvo UN-a i Turske dogovorile izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda Ukrajine preko Crnog mora.

Taj sporazum omogućio je izvoz gotovo 33 milijuna tona žita u godinu dana.

Kijev želi uspostaviti puteve opskrbe za Afriku kako bi zaobišao Rusiju koja je ljetos, kada se povukla iz sporazuma, obećala nekim afričkim državama da će im besplatno isporučiti žito.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i njihova je proizvodnja ključna za svjetsku prehrambenu sigurnost. Ruska invazija i međunarodne sankcije nametnuti Moskvi destabilizirale su opskrbu svjetskih tržišta.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske, prenosi HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.