1 min. čitanja

DO DANAS PREŽIVJELO SAMO 119 VRSTA! Međunarodni je dan zaštite morskih sisavaca

DO DANAS PREŽIVJELO SAMO 119 VRSTA! Međunarodni je dan zaštite morskih sisavaca
Foto: REUTERS/Icon Images/Spectral Q/ Facebook

Danas, 19.02.2022., obilježava se Međunarodni dan zaštite morskih sisavaca kojim se ističe važnost zaštite ovih jedinstvenih životinja, od kojih je do danas preživjelo samo 119 vrsta!

Istraživanja su ukazala da su upravo ljudske aktivnosti poput ciljanog (npr. kitolov) i slučajnog ulova, zagađenje mora, onečišćenje bukom te u manjoj mjeri i klimatske promjene najveća prijetnja njihovom daljnjem opstanku, upozoravaju iz pulskog Aquariuma.

No, zanimljivo je da je kitolov ipak dopušten uz dozvolu Međunarodne komisije za kitolov ( IWC – eng. International Whaling Commission) ali isključivo za zadovoljavanje potrebe autohtonog stanovništva kao i u znanstvene svrhe.

Diljem svijeta stvaraju se morski rezervati, organiziraju se ekološke akcije zaštite kitova i drugih morskih sisavaca u cilju spašavanja vrsta koja su pod prijetnjom izumiranja.

U Jadranu najstrože zaštićeni

Svi morski sisavci koji stalno žive u Jadranu ili ga povremeno posjećuju, zaštićeni su prema hrvatskim zakonima i međunarodnim sporazumima. Ugroženi su zbog utjecaja čovjeka na njihova staništa, zagađenja, izlova ribe i turizma.

Svako namjerno uznemiravanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje ili ubijanje morskih sisavaca u Jadranu, kazneno je djelo uz kojega su prema zakonima RH predviđene vrlo visoke kazne i odštete.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.