3 min. čitanja

Do 20. svibnja posjetite Makarsku rivijeru i najukusniji gastro festival ikad

Do 20. svibnja posjetite Makarsku rivijeru i najukusniji gastro festival ikad
Foto: Pixabay

Svibanj za prste polizat' - Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa.

Kad autentičnost ima okus. Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada?

Foto: Grad Makarska

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj – Autentica Food & Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, a održava se od 10. do 20. svibnja 2024. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj – baš za prste polizat’ - pozivaju sve zainteresirane iz Grada Makarske.

Manifestacija je započela svečanim otvorenjem 10. svibnja u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende.

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama – Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa!

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

Makarska će 16. svibnja prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

U Podgori će dan kasnije biti vrijeme za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije – ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić!

Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora’s signature coffee, dok će se u večernjim satima pripremati Podgora’s signature cocktail.

Brela će također pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende – mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura s tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju - pozivaju iz Grada Makarske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.