1 min. čitanja

DNA hobotnice mogao bi pružiti uvid o tome što se događalo na Antarktici prije 120.000 godina

DNA hobotnice mogao bi pružiti uvid o tome što se događalo na Antarktici prije 120.000 godina
Foto: Pixabay/Ilustracija

Recentna studija o DNA hobotnice otkrila je da se da se antarktički ledeni pokrov vjerojatno urušio prije 120.000 godina kad su temperature bile slične današnjima.

Australski i novozelandski znanstvenici usporedili su genetske profile Turquetove hobotnice pronađene u morima Weddell, Amundsen i Ross u Južnom oceanu na Antarktici i pronašli su genetsku povezanost koja datira iz posljednjeg interglacijalnog - razdoblja između 130.000 i 115.000 godina, kojeg karakterizira klima toplija nego danas, s višom globalnom razinom mora i manjim ledenim pločama, piše DPA International.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu Science u četvrtak, ovo otkriće pomaže odgovoriti na dugo raspravljano pitanje o tome je li ledena ploča zapadnog Antarktika (WAIS) propala u tom razdoblju.


Ova genetska povezanost bila bi moguća samo da se potpuni kolaps WAIS-a dogodio tijekom Posljednjeg međuglacijala, otvarajući morske putove koji povezuju današnja mora - Weddellovo, Amundsenovo i Rossovo, kazala je glavna autorica Studije Jan Strugnell s australskog Sveučilišta James Cook.

- To bi omogućilo hobotnici da putuje preko otvorenog tjesnaca i razmjenjuje genetski materijal, što možemo vidjeti u DNA današnjih populacija hobotnica - rekla je postdoktorandica Sally Lau.

Strugnell je kazala da je posljednji interglacijalni period bio kad su "globalne prosječne temperature bile 0.5 do 1.5 Celzijevih stupnjeva veće od predindustrijskih razina, a globalna razina mora bila je pet do 10 metara viša nego danas".

- Ono što WAIS čini važnim je to što Antarktika trenutačno ustvari najviše pridonosi globalnom porastu razine mora. Potpuni kolaps mogao bi podići globalnu razinu mora za oko tri do pet metara - rekla je.

- Razumijevanje načina na koji je WAIS bio konfiguriran u nedavnoj prošlosti, kad su globalne temperature bile slične današnjoj, svakako će nam pomoći da poboljšamo buduće globalne projekcije porasta razine mora - zaključila je Strugnell.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.