3 min. čitanja

Dječje klape grad Omiš ispunile pjesmom i veseljem

Dječje klape grad Omiš ispunile pjesmom i veseljem
Matačićevi slavuji - Omiš - Foto: Vicko Vidan

OMIŠ - Da klapska pjesma itekako ima svijetlu budućnost pokazalo je oko stotinu djece iz cijele Hrvatske okupljenih u jedanaest dječjih klapa na Trećoj večeri dječjih klapa održanoj protekle subote, 8. lipnja u Omišu.

Pregršt pjesme i radosti bilo je u dvorištu Osnovne škole „Josip Pupačić“ na natjecanju koje su zajednički organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Osnovna škola „Josip Pupačić“, Osnovna glazbena škola “Lovro pl. Matačić“ Omiš i Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Klapa Reversun - Korčula

Dječje klape bile su podijeljene u dvije kategorije, kategorija A - učenici osnovnih škola i kategorija B - učenici srednjih škola, a natjecale su se: Bepo - Omiš, Biokovo - Makarska, dječja klapa Umjetničke škole Luke Sorkočevića - Dubrovnik, Dominus - Rijeka, Faganel - Split, Maestral - Split, Matačićevi slavuji - Omiš, Feral - Zadar, klapa XVI. gimnazije - Zagreb i Reversun - Korčula. Klapa Sfida iz Korčule, prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja, nastupila je kao gost, dok je splitska klapa Porta iz objektivnih razloga otkazala sudjelovanje. Voditeljice koncerta bile su učenice omiške škole Petra Pivac i Ana Blajić. Zanimljivo je spomenuti i da su frizure za nastup djeci izrađivali „Omiške britve“, učenici frizeri srednje omiške škole „Jure Kaštelan“.

Klapa Feral - Zadar

Nakon cjelodnevnog druženja koje je počelo zajedničkim izletom brodicama kanjonom rijeke Cetine, nastavilo se ručkom u izletištu Radmanove mlinice, druženjem uoči i tijekom koncerta, a ponajviše nakon koncerta pjesmom u omiškom kampu Galeb do dugo u noć, organizatori s ponosom ističu kako su primarni ciljevi susreta, druženje i prijateljstvo među djecom, te razvijanje i njegovanje ljubavi prema našoj baštini, višestruko ostvareni.

Klapa Biokovo - Makarska

Spomenimo i najuspješnije. U kategoriji A učenika osnovnih škola Zlatni omiški grdelin pripao je domaćoj klapi Matačićevi slavuji pod vodstvom prof. Mije Stanića, dok je Srebrni omiški grdelin zavrijedila splitska klapa Maestral i njihova voditeljica prof. Helena Pelić. Treće mjesto i Brončani omiški grdelin otišao je u ruke klapi Biokovo iz Makarske pod vodstvom prof. Josipa Tomasovića.

Klapa XVI. gimnazije - Zagreb

U kategoriji B srednjoškolskih klapa Zlatni omiški grdelin dobila je klapa Reversun iz Korčule i voditeljica Josipa Favro Kurtović. Srebrni grdelin je pripao zadarskoj klapi Feral pod vodstvom profesorice Ive Mustač Klarić, dok je klapa XVI. gimnazije pod vodstvom profesorice Snežane Ponoš u Zagreb ponijela treću nagradu - Brončani omiški grdelin.

Klapa Maestral - Split

Ovim koncertom na najljepši su način započela događanja na 58. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2024. godine, a program se nastavlja već u petak 14. lipnja natjecanjem klapa debitanata u Bolu na Braču.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.