>
  2 min. čitanja

Djeca planinarila sama na Mosoru, uhvatio ih mrak, pa se izgubila

Djeca planinarila sama na Mosoru, uhvatio ih mrak, pa se izgubila
Foto: HGSS Split

SPLIT - Organiziranje izleta u vlastitom aranžmanu uključuje puno detalja, od vremenske prognoze, odabira cilja i staza, adekvatne odjeće i obuće, adekvatne opreme, vode, hrane, nošenja karte i kompasa, čeone svjetiljke, prve pomoći, ali i važnog detalja o duljini dana. Kada se na izlet samostalno odluče maloljetnici, stvar poprima znatno ozbiljnije konotacije, posebice kada to oni organiziraju bez znanja roditelja.

Zbog nedovoljne informiranosti, neiskustva i bez znanja odraslih, dvije grupe maloljetnika zatekao je mrak prilikom spuštanja s Mosora gdje su proveli lijep i sunčan dan, ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Srećom, sve je dobro završilo, no ovi slučajevi samo su povod za razmišljanje i razgovor između roditelja i djece.

Zbog mraka, ove subote, troje mladih u dobi od 14 i 15 godina, izgubilo se nedaleko planinarske kuće Lugarnica, gdje su bili na izletu. U panici, nazvali su roditelje koji su zabrinuti za njih i svjesni njihovog neiskustva, odmah kontaktirali HGSS Stanicu Split. Brzom koordinacijom HGSS-a i voditelja Lugarnice, djeci je u susret žurno krenuo odrasli planinar koji je dežurao na Lugarnici, te ih odveo u toplo i okrijepio čajem.

Iz smjera Gornjeg Sitnog prema djeci je također krenio član HGSS-a koji ih je na koncu otpratio do vodospreme podno Mosora gdje su ih čekali roditelji s kojima će zasigurno, narednih dana, puno razgovarati o svom izletu.

Foto: HGSS Split

Druga grupa mladih, njih čak sedmero otprilike iste dobi kao i njihovi vršnjaci s Lugarnice također su se izgubili zbog mraka kada su se spuštali s Mosora gdje su otišli na izlet.

Voditelj planinarske kuće Lugarnica, taman je zaključio uspješno zbrinjavanje djece s Lugarnice kada je čuo dječje pozive s brda poviše Aljinovića. Odmah je krenuo prema njima i nakon pola sata hoda, naišao na djecu, srećom neozlijeđenu, ali prestrašenu.

Obje grupe djece su se bez znanja roditelja uputila na planinarski izlet. Srećom, sve je prošlo bez ozlijeda i drugih neželjenih posljedica, no ovo je svakako povod za razgovor s djecom.

Bez znanja i opreme nikad se ne ide u planinu! Maloljetnici nikad ne smiju ići sami u planinu!

Svaki odlazak u planinu traži i prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići.

Mnoga planinarska društva, uz one za odrasle, organiziraju i male planinarske škole kroz koje se uči stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina. Djecu tu čeka odlično društvo, te zanimljivi izleti pod paskom iskusnih planinarskih vodiča.

Merien Ilić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.