2 min. čitanja

Direktor Međunarodne hidrografske organizacije u Hrvatskom hidrografskom institutu: "Od 2026. se uvodi novi model e-navigacije"

Direktor Međunarodne hidrografske organizacije u Hrvatskom hidrografskom institutu: "Od 2026. se uvodi novi model e-navigacije"
Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT - U Hrvatskom hidrografskom institutu proteklog tjedna održan je radni sastanak na kojem je direktor Mađunarodne hidrografske organizacije (IHO) Luigi Sinapi predstavio univerzalni hidrografski model S-100, koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije.

Direktor IHO-a Luigi Sinapi predstavio je univerzalni hidrografski model S-100, koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije.

U tom smislu implementacija modela S-100 neće obvezivati samo hidrografske urede na izradu nove generacije elektroničkih pomorskih karata iz formata S-57 u format S-101, već se odnosi na transformaciju i digitalizaciju cijelog pomorskog sektora te će uključivati i izradu drugih modela S-100.

Uvođenje modela S-100 započinje 1. siječnja 2026., a u potpunosti će se primjenjivati od 1. siječnja 2030. Ravnateljica HHI-ja Vinka Kolić prezentirala je hidrografsku djelatnost RH, status HHI-ja kao i planove vezane za razvoj HHI-ja u skladu s novim univerzalnim hidrografskim modelom S-100.

S obzirom na potrebu podizanja razine svijesti o implementaciji univerzalnog hidrografskog modela S-100 te uključivanju brojnih sudionika pomorskog sektora, HHI i MMPI načelno su se složili o potrebi osnivanja Nacionalnog odbora za provedbu i koordiniranje modela S-100.

Po uzoru na druge renomirane hidrografske urede, u pogledu suradnje s pomorskim peljarima kao bitnim krajnjim korisnicima proizvoda S-100  te sudionicima implementacije standarda S-100, HHI je s Udrugom pomorskih peljara Republike Hrvatske potpisao Sporazum o tehničkoj suradnji, s naglaskom na testiranje budućih proizvoda S-100. Predstavnik EMPA-e kap. Erik Dalege pohvalio je inicijativu i suradnju s pomorskim peljarima te je istaknuo važnost implementacije modela S-100 i testiranja novih proizvoda, a posebno S-101 (ENC) i S-102 (batimetrija).

Više o osnovama S-100 možete vidjeti OVDJE.

Na sastanku su sudjelovali: direktor Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) kontraadmiral Luigi Sinapi, predsjednik Europskog pomorskog udruženja peljara (EMPA) kap. Erik Dalege,  predsjednik i tajnik Udruge pomorskih peljara Republike Hrvatske (CMPA) kap. Petar Bubić i kap. Darian Turk, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić, predsjednik Upravnog vijeća HHI-ja i načelnik sektora za  pomorce, brodarce, upisnike i stručno-tehničke poslove Boško Ercegovac te načelnik sektora za  nadzor plovidbe, traganje i spašavanje i zaštitu okoliša Zdravko Seidl.  Na sastanku su uz ravnateljicu HHI-ja sudjelovali i predstavnici HHI-ja.

Sudionici sastanka:

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) - Home | IHO

Europsko udruženje pomorskih peljara (EMPA) Welcome to EMPA pilots (empa-pilots.eu)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske - Naslovna (gov.hr)

Hrvatski hidrografski institut (HHI) - Naslovnica | HHI

Udruga pomorskih peljara Hrvatske (CMPA) Udruga pomorskih peljara Hrvatske (cmpa.hr)

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.