Direktor LNG-a: Investicija povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku, opravdala je sva očekivanja

Vlada je nakon godišnjeg odmora donijela stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na otoku Krku. Direktor LNG-a Hrvoje Krhen, rekao je da je investicija opravdala sva očekivanja.

- Ovaj tjedan dolazi 48. teret od početka rada terminala. Do sada smo zaprimili oko 6 milijuna 300 tisuća prostornih metara LNG-a i isporučili oko 3 milijarde 800 milijuna prostornih metara prirodnog plina u sustav, što nas čini najvećim pojedinačnim ulazom u sustav - rekao je Krhen istaknuvši da je investicija opravdala sva očekivanja.

Posjet premijera Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Söderom govori da LNG nije samo za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije.

Plenković, Nehammer i Söder obišli LNG terminal: “Ovo je ulaganje u budućnost”
OMIŠALJ - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i premijerom Savezne države Bavarske Markusom Söderom obišao LNG terminal u Omišlju na Krku. - Što se tiče energetske sigurnosti, Hrvatska je zaista sigurna. Mislim da je svima danas jasno da smo mi u p…

Naši kapaciteti koje nudimo na tržištu su 2 milijarde 900 milijuna prostornih metara na godišnjoj razini i ti kapaciteti su popunjeni do 2030. godine - rekao je Krhen dodavši da svakodnevno dobivaju upite za nove kapacitete.

- Dio kapaciteta pustit ćemo na tržište kada se napravi povećanje, tehnološka preinaka broda u iduće dvije godine kada ćemo moći isporučivati do 6,1 milijardu prostornih metara prirodnog plina - rekao je.

Trenutačno smo na malo manje od tri milijarde prostornih metara prirodnog plina. Direktor LNG-ja rekao je da zadovoljavamo sve naše domaće potrebe.

- Uz domaću proizvodnju i skladišne kapacitete sigurno zadovoljavamo domaće potrebe. Mi kao operater isporučujemo plin u transportni sustav, a dalje se distribuira putem transportnog i distributivnog sustava do krajnjih kupaca, ali većina plina ostaje na tržištu RH - istaknuo je Krhen za HRT.

I.G.