>
  2 min. čitanja

Dina Levačić o surovim uvjetima: "Ako počneš misliti, smrzneš se"

Dina Levačić o surovim uvjetima: "Ako počneš misliti, smrzneš se"
Foto: Dina Levačić / Facebook

Ušla je u Guinnesovu knjigu rekorda s 27 godina, postala je najmlađa žena koja je uspjela preplivati sedam velikih kanala, takozvanih "Oceanovih sedam", što je uspjelo samo 23-ojici plivača i plivačica na svijetu. To je Dina Levačić.

Ostvarila je još jedan velik uspjeh, preplivala je Bristolski kanal.

- Pripreme su tekle kao i inače, svakodnevni treninzi, jedino je drukčije bilo jer je more u Velikoj Britaniji malo hladnije, pa sam plivala u rijeci Jadro, da bude hladnije od mora, kako bi se pripremila za temperaturu u Bristolskom kanalu. Bilo je između 17 i 18 stupnjeva, no hladnije je bilo prije toga u Irskoj, tamo je na dijelovima temperatura bila 11 ili 12 stupnjeva, što nije bilo ugodno - kazala je Dina.

Prilagodba na temperaturu mora je cjelogodišnje plivanje u moru, pa se stvori nekakva otpornost, a dijelom je i do osobe, netko može, netko ne. Hladno je, ali naučiš se preći preko toga, potisnuti to, ako misliš o tome smrzneš se - objašnjava Dina za Dobro jutro, Hrvatska.

Plivanje preko Bristolskog kanala trajalo je devet sati i 51 minutu. Zvuči puno kad se zna da je 27 kilometara, no ja sam isplivala 42, jer su velike struje koje nastaju zbog druge najveće razlike u plimi i oseci u svijetu, pa se pliva cik-cak, ne pravocrtno. Treba pratiti struje, jer se protiv njih ne može. Meni se dogodilo i da sam u jednom dijelu, gdje sam trebala skrenuti, došla prije predviđenog vremena, pa sam plivala protiv struje, ne baš u mjestu, ali jako sporo, trebala sam čekati da struja okrene.

Što se sugestija u kom smjeru plivati tiče, Dina objašnjava da je na njoj samo pratiti brod i plivati.

- Meni je plivanje hobi. Prvo je bio hobi uz obrazovanje, a onda sam počela raditi, kad sam završila fakultet odmah sam se zaposlila, što mi je drago, ne živim od toga pa da sam u stresu, sutra mogu reći da prestajem i neću biti u stresu za prehraniti se. Drago mi je da je hobi, a ne posao, da je samo gušt - zaključila je Dina.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.