2 min. čitanja

DHMZ je objavio veliku prognozu za ljeto pred nama

DHMZ je objavio veliku prognozu za ljeto pred nama
Foto: pixabay / Ilustracija

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, i ovo će ljeto biti iznadprosječno toplo (prosjek 1981.-2010.) uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju i kolovozu moguće i veće pozitivno odstupanje od prosjeka, kako maksimalne, tako i minimalne temperature zraka.

Stoga se može reći da će vjerojatno tijekom ljeta biti pojave toplinskih valova – niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje, ali se ne može prognozirati koliko će oni trajati ni kada će se dogoditi. Rizik od pojave toplinskih valova povećava i dosadašnja suša (u razdoblju od siječnja do travnja ove godine u mnogim je krajevima zabilježen manjak oborine).

S druge strane, to ne znači da neće biti kraćih osvježenja, odnosno razdoblja s temperaturom oko klimatološkog prosjeka ili čak nižom od njega. Naravno, opet se na sezonskoj skali ne može reći točno kada će se to dogoditi, pa za takvu informaciju treba pratiti prognoze za kraće vremensko razdoblje, najbolje do nekoliko dana unaprijed.

Količina oborina

Prognoza količine oborine općenito, a osobito na sezonskoj skali, mnogo je složenija od prognoze temperature pa je i pouzdanost manja.

Dakle, što se oborina tiče, izgledno je, kako piše DHMZ, da će ljetna sezona biti suša od prosjeka, a vjerojatnost za ostvarenje prognoze je umjerena do velika. Pritom je osobito u srpnju povećana vjerojatnost za manjak oborina.

Kako su ljeti pljuskovi i oborine najčešće, tako se i ovog ljeta očekuju lokalni pljuskovi koji mjestimice mogu biti i obilniji/izraženiji, pa će i manjak oborina, barem lokalno, vjerojatno biti umanjen.

Treba imati na umu da su mjesečne količine oborine osobito u Dalmaciji male (npr. 20 do 30 mm), pa se može dogoditi da s jednim izraženim pljuskom padne količina kiše usporediva sa tjednim ili čak mjesečnim srednjakom. I za prognozu ovakvih pojava tijekom ljeta valja pratiti prognoze za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave jer i lokalni faktori kao što su reljef i blizina mora mogu uvelike utjecati na razvoj vremenskih prilika.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Norveški prognostičari najavili drastičnu promjenu – Temperatura na Jadranu s 31 pada na 15 stupnjeva!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//