2 min. čitanja

Devastirani hotel pretvorio u kulinarsku radionicu i mjesto gdje će njegovi radnici dolaziti besplatno na ljetovanje!

Devastirani hotel pretvorio u kulinarsku radionicu i mjesto gdje će njegovi radnici dolaziti besplatno na ljetovanje!
Foto: Kulin d.o.o.

JABLANAC - Poznati hrvatski poduzetnik s kalifornijskom i sisačkom adresom, devastirani hotel u Jablancu pretvorio je u kulinarsku radionicu i mjesto gdje će njegovi radnici iz Siska dolaziti na besplatno ljetovanje. Tako želi poslati poruku kako će zadovoljni radnici radije ostati u Hrvatskoj nego otići iz nje.

Jablanac s početkom ljeta pomalo živne, a novouređeni hotel, koji je konačno proradio nakon desetljeća imovinsko pravnih sporova i devastacije, dat će mu novi vjetar u leđa.

- Ja bih jako volio da to traje da to napreduje da to bude još bolje nego što je sada i da je svake godine sve šire - ispričao je za HRT Miljenko Miškulin.

Hotel Ablana zamišljen je kao radionica za polaznike sisačke poznate kuharske i slastičarske škole, ali i kao besplatan smještaj za radnike iz Siska koji u tom gradu rade u iznimno traženoj industriji keramičkih poluvodiča i industrijskog safira.  

- Važno je da dižemo nivo obrazovanja i da imamo zaposlenike koji su zadovoljni s onim što rade - objasnio je Matt Darko Sertić, osnivač tvrtke Applied Ceramics d.o.o i Kul in instituta Sisak.

Foto: Kulin d.o.o.

Zapošljava preko 500 radnika

U Sisku ovaj filantrop zapošljava preko 500 radnika kojima želi osigurati što bolji standard kako ne bi Hrvatsku mijenjali za inozemstvo. To mu je bio cilj i s prvom međunarodnom školom kulinarstva koju je otvorio u Sisku.

- Fokusirani smo prvenstveno na profesionalnu edukaciju kuhara slastičara i someljea - izjavila je Ivana Frid, direktorica Kulinarskog instituta Kul in Sisak.

Kako bi što bolju praksu u realnim uvjetima rada dobili polaznici kulinarske škole poslužit će im novi hotel podno Velebita.

- Dio ekipe je prekjučer startao jučer smo cijeli dan udarali i evo tu su i studenti uključeni - kazao je Branimir Krtalić, edukator, Kul in institut Ablana, Jablanac.

Foto: Kulin d.o.o.

"Kroz slastice izraziš sebe"

Branimir je i sam bio polaznik škole, a danas je dio tima koji usavršava nove učenike. U Jablancu će ljeti tesati zanat i neki budući someljei i slastičari.

- Ti kroz slasticu nekako izraziš sebe tako da napraviš mali iskorak da budeš drugačiji da budeš svoj - rekla je Natalija Jagunić, predavačica slastičarskog programa, Kul in institut Sisak.

- Svi znamo da Hrvatska živi od turizma i da je to jako bitan sektor danas i Kul in Ablana je nadogradnja našeg programa gdje naši polaznici rade u živoj vatri. Jer smo ih bacili u vatru, u pravi posao - objasnile je Maja Mladinov, voditeljica Hotela Kul in Ablana, Jablanac.

Iz sisačkog kulinarskog instituta za HRT kažu da su namjerno odabrali ovu lokaciju za svoj projekt, jer nije im bio cilj investirati u razvikane destinacije poput Opatije ili Dubrovnika, već u skrivene bisere poput Jablanca.

Hrvoje Matejčić/Igor Ahmetović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.