2 min. čitanja

Devastacija pomorskog dobra u Podgori – Načelnik: “Krivo je jugo!”

PODGORA – Niz upozorenja građana na devastaciju pomorskog dobra pristiglo nam je iz Podgore. Građani su ljuti jer, kako tvrde “godinama se istovara materijal u more” i to više puta godišnje.

Na šetnicu uz samu prometnicu izmedju Sutikla i Čaklja kamioni i bageri. Nasipaju se ogromne količine kamenja i zemljanog materijala, a upućeni tvrde da nasipanje nije u skladu s ekolgijom pridnenih zajednica.

Foto: Screenshot

I doista, na jednu u nizu prijava devastaciju pomorskog dobra, u travnju 2019. stiže odgovor nadležne inspekcije u kojoj se ističe da je obavljen inspekcijski pregled na predjelu Čaklje, te je 3. travnja izdano rješenje o obustavi bilo kakvih daljnjih radova na pomorskom dobru, te je podignut optužni prijedlog protiv okrivljenika, tj. izvođača radova.

– U travnju smo dobili prijavu, pa nam je kapetan rekao da zaustavimo radove, ali ta prijava je pala. Mi smo tražili i dobili dozvole za nadohranjivanje plaža, a tu u našem primorju od kad su se kuće gradile, još od naših starih, nije se imalo gdje nego u more – ispričao nam je u telefonskom razgovoru načelnik Podgore Ante Miličić koji je podrobniji odgovor obećao i poslao pismeno.

Odgovor načelnika, zajedno s dokumentacijom i fotografijama prenosimo u cijelosti.

“U svezi Vašeg upita šaljem Vam u prilogu mail sa slikama devastirane plaže nakon orkanskog juga i odgovor na anonimnu prijavu po upitu Višeg inspektora sigurnosti plovidbe gosp. Ivica Cikotić, dipl. ing. građ.

Kao dopunu gore navedenog, a na Vaš upit Šaljemo Vam grafičke prikaze Urbanističkog plana Veliko Brdo koji je usvojen i na snazi od 2013. god. Navedenim planom predviđeni su radovi na uređenju plaže upravo na poziciji koja je sada sporna, te je istim predviđeno proširenje postojećih pera i postojeće plaže.

Sadašnji radovi su manjeg obima i posljedica su devastacije obale i plaže uslijed nedavnog orkanskog juga koji u punoj snazi tuče po ovom dijelu obale u Podgori. Postojeća plaža koja je početkom ove godine djelomično dohranjivana u cijelosti je nestala. Zbog nastale situacije bila je upitna stabilnost zida jedine prometnice prema predjelu Čaklje

Za navedeno područje je u travnju 2019. izrađen  Elaborat zaštite okoliša uz zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat: Čaklje – Istok i Čaklje – Zapad.

Na Vaš upit Vam Šaljem i dokumentaciju vezanu na zimsko – proljetnu akciju sanacije dijela obale i plaže tog područja. ( naš zahtjev za sanaciju i dohranjivanje, odobrenje za dohranjivanje i rješenje inspekcijskog nadzora).

Na kraju Vam šaljem nekoliko fotografija stanja plaže danas iz koje je vidljivo da se radi o izuzetno kvalitetnom materijalu koji je općina Podgora dobila besplatno. jedini trošak je rad stroja za ravnanje i planiranje materijala.

S poštovanjem.

Načelnik Općine Podgora

Ante Miličić”

Imate li foto/video snimke devastacije pomorskog dobra, nezakonitog ribolova ili zagađenja okoliša, šaljite nam na adresu: info@morski.hr.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.