3 min. čitanja

DETALJNA STUDIJA O POTRESU: Evo koliko su ugroženi Rijeka, Split i Dubrovnik!

DETALJNA STUDIJA O POTRESU: Evo koliko su ugroženi Rijeka, Split i Dubrovnik!
Photo: Jurica Gašpar, Boris Kačan, Lorenzo Bolletini/Unsplash

RIJEKA/SPLIT/DUBROVNIK – Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu. Nadalje, obrađeni su sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procjenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

Karta: HUKM / Klikni za povećanje

Directorate-General EU komisije i EU Civil Protection Mechanism (Emergency Response Coordination Centre) u srpnju odobrili su aktivaciju uz financiranje Europske komisije. Druga prihvaćena aktivacija koja je trenutno još u izradi odnosi se na procjenu rizika od požara otvorenih prostora najranjivijih područja u Republici Hrvatskoj koji su određeni u suradnji s vatrogascima obzirom na problematiku reagiranja.

Karta: HUKM / Klikni za povećanje

Navedeni satelitski sustavi omogućili su izradu detaljanijih prikaza rizika čime je Republika Hrvatska dobila jednu od najkvalitetnijih procjena rizika i ranjivosti od potresa (pouzdanost dobivenih rezultata viša je od 80% što je među prvih 5 rezultata u svijetu) korištenjem najsuvremenijih tehnologija, sa svrhom jake stručne podloge u određivanju daljnjih mjera smanjenja rizika i podizanja sigurnosti stanovništva na navedenim područjima te povlačenju fondova EU iz područja sigurnosti i upravljanja rizicima. Hrvatska udruga kriznog menadžmenta kao glas struke u Republici Hrvatskoj razvija metodologije i alate kriznog menadžmenta te je povezana s brojnim istovrsnim organizacijama u svijetu, gdje je Copernicus EMS jedan od ključnih partnera jer cijene jedino stručnost i smisao za inovacije. Udruga koristi satelitske sustave daljinske detekcije u određivanju opsega posljedica neželjenih događaja od razornog potresa u Italiji prije godinu dana, što se nastavilo u daljnjem praćenju katastrofa po svijetu zbog čega je Udruga danas priznata na međunarodnoj razini.

Karta: HUKM / Klikni za povećanje

Senzori satelita korišteni su tijekom izrazito naporne požarne sezone u Republici Hrvatskoj te je požarnim kartama popraćen svaki veći požar kao potpora operativnim snagama na terenu i informiranju građana, rađene su procjene rizika nastajanja požara na dnevnoj i tjednoj bazi te se usporedno ušlo u detaljne analize najviših/neprihvatljivih rizika na području Republike Hrvatske (potres i požari). Sljedeće će biti obrađene poplave izazvane izlijevanjem kopnenih voda, kao i rastući rizici bujičnih i obalnih poplava.

Pomoć i potporu u izradi obje aktvacije dali su: Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te family DUZS Državna intervencijska postrojba CZ Divulje i Državni informacijski i komunikacijski sustav zaštite i spašavanja.

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.