4 min. čitanja

Desalinizatori na otocima i ostale energetske inovacije te njihov utjecaj na otočne sektore

Desalinizatori na otocima i ostale energetske inovacije te njihov utjecaj na otočne sektore
Foto: Facebook

Šarena paleta struke i iskustva panelista pridonijela je sveopširnom pristupu temi energetskih inovacija na otocima. Panel je moderirala Maja Jurišić, predsjednica udruge Pokret Otoka koja je posljednje dvije godine iskustvo stekla radeći za Europsku komisiju, točnije u sklopu konzorcija Tajništva za čistu energiju EU otoka. Trenutno kao predsjednica regionalnog partnera Tajništva za otoke vodi projekt razvoja i provedbe energetske tranzicije na hrvatskim otocima.

Gosti na panelu bili su Maja Pokrovac, predsjednica gospodarskog udruženja ”Obnovljivi izvori energije Hrvatske”, Ivan Zoković Cola, voditelj energetske tranzicije na otoku Korčuli, Marin Kukoč, diplomirani inženjer agronomije i stručnjak za ruralni razvoj te Saša Predovan, ugostitelj i iznajmljivač s otoka Silbe koji je započeo proces implementacije solarnih panela na vlastitim objektima.

Zakonodavni okvir i mogućnosti

Panel je otvorila Maja Pokrovac uvidom u zakonodavni okvir korištenja i implementacije obnovljivih izvora energije, u kojem je naglasila da je u Nacionalnom planu oporavka 37% sredstava namijenjeno zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena. Također je spomenula i Fond za zaštitu okoliša koji planira razne natječaje namijenjene građanima i pravnim osobama u potrazi za sredstvima sufinanciranja projekata implementacije sustava za dobivanje energije iz obnovljivih izvora. Saša Predovan pričao je o vlastitom primjeru i procesu pripreme dokumentacije za prijavu na natječaj spomenutog Fonda. Kao vrlo važno i neophodno naglasio je da je potrebno imati riješene vlasničke odnose, potpunu dokumentaciju o građevini i legalizaciji, ali i zatražiti dopuštenje Elektre za priključenje na mrežu.

Ivan Zoković član je čak tri energetske zadruge, od kojih dvije otočne, te je dobro upućen u procese energetske tranzicije putem zadrugarskih modela. Na panelu je predstavio svoje iskustvo na otoku Korčuli, ali se dotaknuo i teme korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na bioplinska postrojenja i njihovu implementaciju, ali i na uvođenje električnih vozila u komunalnim poduzećima. Marin Kukoč govorio je o mjerama ruralnog razvoja i poticajima koji se na poljoprivrednom planu mogu uzeti u obzir, ali i o mjerama za  nepoljoprivredne djelatnosti unutar ruralnog razvoja, točnije mjerama za ruralni turizam.

S obzirom na vrlo malen postotak korištenja obnovljivih izvora energija u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama Europe došlo se do zaključka da je zelena energetska tranzicija u Hrvatskoj nedovoljno implementirana, da se o njoj premalo priča i da priljev turista koji Hrvatska doživljava svake turističke sezone zahtjeva konkretne korake prema uvođenju obnovljivih izvora energije u sve segmente društva. Republika Hrvatska plaća uvoz struje, a ima sav prirodni potencijal sunca i vjetra da bi proizvodila električnu energiju samostalno. Maja Pokrovac naglasila je da prijelaz na obnovljive izvore energije nije potreba isključivo zbog klimatskih promjena, već i zbog toga da pojedinci osiguraju samodostatnost i pristup izvorima energije.

Desalinizatori na otocima bez vode

Spomenuo se i projekt desalinizacije na otoku Silbi za čiju je implementaciju izrađena predinvesticijska studija od strane Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a u suradnji s Pokretom Otoka. Specifičnost otoka Silbe je da nema izvor vode niti vodovodni sustav, već se voda na otok doprema brodom s kopna. Studija je u ljeto 2020. godine predstavljena otočkoj zajednici koja je vrlo dobro reagirala na nju, no nažalost ta je studija ostala u ladici, u očekivanju da će problem nedostatka vode na otoku riješiti lokalna samouprava. Iako je lokalna samouprava također izradila predinvesticijsku studiju za implementaciju desalinizatora za cijeli zadarski arhipelag, ona u svom projektu nije prepoznala važnost uparivanja desalinizatora s fotonaponskom elektranom umjesto spajanja na već nestabilnu elektroenergetsku mrežu.

Osim privatnih ulaganja u obnovljive izvore energije spomenuta je važnost lokalne samouprave, njenog razumijevanja potrebe korištenja obnovljivih izvora energije, spremnosti na suradnju s drugim lokalnim samoupravama u smislu prepoznavanja i preuzimanja primjera dobre prakse, ali i suradnje s građanima putem modela javno privatnog partnerstva. Model javno privatnog partnerstva u Hrvatskoj je iznimno slabo zastupljen, gotovo da ga i nema. Radi se o suradnji lokalne samouprave sa zajednicom okupljenom u zadrugu, koja na taj način ulaže u sustave obnovljivih izvora energije, a njeni članovi imaju pravo glasa u upravljanju energijom (npr. postavljanju cijena za otkup energije!). Primjer dobre prakse dolazi iz Križevaca u kojem su građani i lokalna samouprava surađivali u projektu ”Križevački sunčani krovovi” i zajednički pokrenuli crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava, uz pomoć Zelene energetske zadruge.

Glavni motiv je konkretna korist

Zaključak panela je da razloga za ulaganje u obnovljive izvore energije ima na pretek, ali da su najvažniji od njih osobna korist i ekološka održivost i odgovornost. Iako nam je pojam takvog ulaganja stran i o njemu se ne govori baš mnogo, svaki pojedinac, fizička osoba, poslovni subjekt ali i društvo u cjelini ima koristi od ulaganja i implementacije sustava obnovljivih izvora energije i postalo je vrlo jasno da je to neizbježna budućnost. Ne samo da je ulaganje u obnovljive izvore energije poželjno, već će se prema EU direktivama u bliskoj budućnosti za korištenje drugih oblika energije naplaćivati financijske naknade.

Ovaj je panel tek mali uvod u različita domaća i međunarodna događanja koja se na tu temu očekuju u budućnosti:

  • Virtual Island Summit, sedmodnevno online događanje s različitim otočnim temama kojem se besplatno možete pridružiti prijavom na www.islandinnovation.co
  • DANI SUNCA, konferencija o obnovljivim izvorima energije koja će se u rujnu održati na otoku Hvaru, a o kojoj više možete saznati na službenim stranicama  organizatora www.islandmovement.eu i www.oie.hr
  • Energetska akademija na Korčuli u suradnji s Tajništvom za Čistu energiju EU otoka te brojne druge radionice za otočane i lokalne dionike

Snimku panela možete pogledati na YouTube stranici Pokret Otoka / Island movement.

Paula Bolfan, Pokret Otoka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.