DAVID SKOKO Raža kamenica s crnom lećom, mladim šiškicama bora i primorskom pepeljugom

Nakon intervjua s aktivnim suradnikom na projektu Jedi što vrijedi, poznati kuhar David Skoko iz Pule za Morski HR otkriva još jedan, zanimljiv recept. Podsjetimo, Skoku smo mogli nedavno vidjeti u emisiji National Geographica “Neistražene kuhinje”, kad je u Istri ugostio poznatog kulinarskog virtuoza, Gordona Ramsaya.

Ovog puta to je recept za ručak majstora kuhinje Davida Skoke koje on ne čuva ljubomrno u svojoj fijoki nego voli dijeliti dalje. Sve što je dobro ionako kruži od jedne do druge ruke. Podijelite i vi – čitatelji, Davidove recepte. Prije ih, naravno, isprobajte.

Foto; Facebook / Osobni album

200 g beluga crne leće

šaka mladih šiškica bora

50 g listova primorske pepeljuge – morski lobod (Halimione portulacoides)

2 kg raže kamenice

100 g maslaca

150 g ljutike

100 g mrkve

100 g korijena komorača

malo maslinova ulja

50 ml bijelog vina

50 ml ribljeg temeljca

Leću kuhajte pola sata u blago posoljenoj vodi. Pred kraj kuhanja dodajte par mladih šiškica bora koje ste ranije kuhali u slatkoj vodi da omekšaju. U još toplu leću dodajte primorsku pepeljugu. Ostavite da se ohladi. Ako nije očišćena, očistite ražu, odnosno skinite joj grubu kožu. Očišćena “krila” dobro posušite kuhinjskim papirom te narežite na podjednake komade, posolite i popaprite.

U širokoj tavi rastopite maslac, dodajte nasjeckanu ljutiku, mrkvu, korijen komorača i malo maslinova ulja. Nakon što ljutika malo omekša, dodajte filete raže te ih kratko popržite s obje strane. Podlijte vinom i ribljim temeljcem i kuhajte poklopljeno na tihoj vatri 12-15 minuta. Prije posluživanja u leću dodajte malo maslaca te je kratko zagrijte u tavi. Ukrasite listom komorača.

Gordana Igrec

PROČITAJTE JOŠ:

DAVID SKOKO Njoki od skute s rakovicom