1 min. čitanja

Danas pitomi i mirni Karlobag, nekad je bio središte trgovine između otoka Paga, Like i sjevernog Hrvatskog primorja

Danas pitomi i mirni Karlobag, nekad je bio središte trgovine između otoka Paga, Like i sjevernog Hrvatskog primorja
Foto: Wikimedia

Prolazeći Jadranskom magistralom kroz mjesta u kojima su nekada živjeli isključivo ribari i težaci vide se promijene pod snažnim utjecajem turizma. Ipak, neka su zdanja ostala kamena i u sebi skrivaju ono najbolje od starog Mediterana. Ovo je priča o Karlobagu nekad, i danas.

Danas pitomi i mirni Karlobag, nekada je bio središte trgovanja između otoka Paga, Like i sjevernog Hrvatskog primorja. Uz obalu koja se u posljednjih stotinjak godina nije previše promijenila, tiskali su se jedrenjaci, a trgovina je u Karlobagu bila živa i svakodnevna.

- Bracere su vozila sol sa Paga, a ona se odvozila za Liku. Iz Like su dolazili kočijaši i sve je bilo puno kočija, koje su iz Like dovozile žito i ono što je bilo potrebno za Dalmaciju. Karlobag je 1900. godine imao 1.200 stalnih stanovnika, a danas ih je manje od 300 - kaže sa sjetom Zvonimir Smojver, starosjedilac Karlobaga.

Nekadašnji značaj Karlobaga kao trgovačkog središta nestao je, a mnogi su svoje kuće pretvorili u vikendice. No akademski slikar Sergije Mihić svojoj je djedovini, nekadašnjoj utvrdi Svetog Karla Boromejskog iz 17. stoljeća, namijenio drugačiju sudbinu.

Sergije i njegova supruga Marina stvorili su svojevrsnu oazu unutar kule prepunu raskošnih mozaika, i tu u Mediteranskom vrtu Kava već dvadesetak godina organiziraju međunarodne likovne kolonije, koncerte, pjesničke večeri.

Taj je vrt u zidinama zaštićeno i registrirano kulturno dobro. Raspored mozaika i drugih predmeta u prostoru iznimno je važan i dio je projekta '„Mediteranski vrt Kava" koji je odobrilo Ministarstvo kulture.

Sergije i Marina imaju mnogobrojne planove kako dodatno razviti i nadograditi ovaj prostor, naravno kada i ako bude novca za to. No sanjati, kažu, nije zabranjeno.

U današnje vrijeme kada vlasnici parcela na moru sanjaju o još dva tri apartmana, bračni par Mihić vraća našoj obali ono iskonsko: umjetnost i ljubav prema prirodi u svojem jedinstvenom mediteranskom vrtu, djeliću raja koji su stvorili sami, a namijenili nesebično svima nama, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.