2 min. čitanja

Danas nosimo crveno! - U Rijeci se obilježava Dan crvenih haljina, posvećen prevenciji moždanog udara kod žena

Danas nosimo crveno! - U Rijeci se obilježava Dan crvenih haljina, posvećen prevenciji moždanog udara kod žena
Foto: Pixabay

RIJEKA - Dan crvenih haljina posvećen je prevenciji moždanog udara kod žena. U Rijeci će biti obilježen modno-glazbenim druženjem u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u 17 sati. Nekadašnje pacijentice nosit će reviju haljina koje su za njih pripremili riječki dizajneri.

- Crvenom bojom ističemo da su kardiovaskulrane bolesti izlječive ako se rano prepoznaju - poručila je pročelnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić.

- Dan crvenih haljina uspješno mijenja ponašanja! Sve više ljudi dolazi na vrijeme za neurološke intervencije, a njih 80 posto se vrlo brzo oporavlja i vraća svojim obiteljima i poslovima - kazala je Vladimira Vuletić za Hrvatski radio Radio Rijeka.

Uz panel razgovor s pacijenticama i liječnicima, na manifestaciji "Danas nosimo crveno" u Guvernerovoj palači će se održati i modna revija crvenih haljina koje će nositi žene koje su pobijedile moždani udar i infarkt srca.

Kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, ELFS, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium design i Miau couture.

U glazbenom programu nastupit će Ana Kabalin i Damir Kedžo, uz gitarističku pratnju Slađane Čolović i Zvonimira Radišića.

Svi građani koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Brukete.

Ulaz je slobodan, a dobro su došle donacije koje će biti usmjerene za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka.

Na inicijativu Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka će crvenim svjetlom osvijetliti fontane na Jadranskom trgu i dizalice na riječkom lukobranu i tako se priključiti međunarodnoj i nacionalnoj inicijativi Dana crvenih haljina.

Prva kampanja "Dan crvenih haljina", #nosicrveno, odnosno Go Red for Women, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Crvenom bojom ističemo da su kardiovaskulrane bolesti izlječive ako se rano prepoznaju, poručila je pročelnica Klinike Vladimira Vuletić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.