2 min. čitanja

MAJČIN DAN Što znamo o majkama u Hrvatskoj?

MAJČIN DAN  Što znamo o majkama u Hrvatskoj?
Foto: Pixabay

Iako bismo im svakog dana u godini trebali posvetiti koju dodatnu minutu, druge nedjelje u svibnju slavimo majke. Bile one mame tek nekoliko mjeseci ili broje desetljeća majčinskog staža, njihova ljubav, podrška i briga bezuvjetne su i nezamjenjive.

Emocije ne pripadaju ni u jedan brojevni sustav, no statistika i majke stavlja u ''kućicu'', točnije, na razini godine prati koliko je žena rodilo, koja im je prosječna starost pri porodu, kolika je stopa fertiliteta pojedine države i sl. U nastavku provjerite koje smo podatke izdvojili.

Žene u Hrvatskoj postaju majke u kasnim dvadesetima

Donijeti novi život na svijet hrabra je i odgovorna odluka. Na nju se odlučila 35 871 žena koja je rodila u 2021., a mnoge su tim činom po prvi put postale majke. Od ukupno 36 508 živorođene djece u 2021. upravo je većina bila prvo dijete.

Prosječna starost majki pri prvom porodu u 2021. bila je 29,6 godina. Mnogo je to više nego prije pedeset godina, kad su žene prvo dijete rađale s prosječno 22,6 godina.

Gledajući ukupan broj poroda, prosječna starost majke pri porodu u 2021. iznosila je 31,1 godinu. Najveći je broj onih koje su rodile u tridesetima, zatim su najzastupljenije majke u dvadesetim godinama života, a više od tisuću i pol žena koje su rodile imalo je više od 40 godina.

Stopa fertiliteta najviša u Francuskoj, Hrvatska uz bok europskog prosjeka

O majčinstvu govori i stopa totalnog fertiliteta, koja se definira kao prosječan broj živorođene djece koju bi jedna žena rodila u fertilnoj dobi života (15 – 49 godina) pod uvjetom djelovanja istih specifičnih stopa fertiliteta kao i promatrane godine. U Hrvatskoj je u 2021. iznosila 1,58, što je vrlo blizu prosjeka Europske unije od 1,53. U cijeloj Uniji, prema tom pokazatelju, najviše bi djece u fertilnoj dobi rodile žene u Francuskoj (1,84), a najmanje na Malti (1,13). Vrijednosti za preostale zemlje pogledajte u grafikonu u nastavku.

Što još znamo o majkama u Hrvatskoj?

Osim tih podataka, postoje i dodatni, koji također mogu biti korisni kad se promišlja o djeci i njihovim majkama. Statistika, naime, prati i podatke o majkama živorođene djece prema postignutom obrazovanju i aktivnosti. U 2021. najviše djece, gotovo polovicu ukupnog broja, rodile su majke čiji je najviši stupanj obrazovanja srednja škola. Iduća skupina po zastupljenosti jesu majke s visokim obrazovanjem.

U 2021. čak 87,9% djece rodile su majke koje su bile aktivne, tj. svojim su radom zarađivale za život, tražile prvo ili ponovno zaposlenje, a majke 5,7% djece bile su uzdržavane, odnosno nisu imale vlastitih sredstava za život. Vrlo mali udio, samo 0,4% djece, rodile su žene koje raspolažu samo osobnim prihodima (socijalna pomoć, prihod od davanja u zakup, umirovljenice), dok za 6,0% rođene djece podatak o aktivnosti majke nije poznat, objavili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Za kraj, svim majkama poručujemo: hvala i sretan vam Majčin dan!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.