2 min. čitanja

Dan planeta Zemlje obilježen i u Parku prirode Učka

Dan planeta Zemlje obilježen i u Parku prirode Učka
Foto: PP Učka

U sklopu projekta Still Water Revival u subotu je organiziran prigodan program pod nazivom 'Kako se ne bojati divljine' namijenjen učenicima, roditeljima i učiteljima.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja, a različita događanja i akcije koje se provode diljem svijeta za cilj imaju jačanje svijesti o okolišu. S tom misijom Park prirode Učka organizirao je edukativni program pod vodstvom etnomologa i herpetologa Tonija Korena, iz Udruge Hyla.

Kroz edukativno-zabavnu radionicu, učenici područnih škola iz Veprinca i Lupoglava, naučili su nešto više o bioraznolikosti koja ih okružuje, o ulozi čovjeka u očuvanju i zaštiti vrsta i staništa, kao i o bivanju u prirodi bez straha.

Foto: PP Učka

Dok su mlađi sudionici učili o različitim elementima prirodne baštine Parka prirode Učka, njihovi roditelji imali su priliku upoznati kulturnu baštinu područja oko Male i Vele Učke, kroz interpretativnu šetnju.

Uz stručno vodstvo, prezentirane su razne zanimljivosti o prošlosti sela, starinskim obrtima, običajima i vjerovanjima te o tradicionalnom graditeljstvu zbog kojeg je ova ruralna cjelina i upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture. Obilazak je završio posjetom jedinim preostalim stočarima na Učki, OPG-u Maliki.

Ovo i slična događanja organiziraju se u Parku prirode Učka s ciljem izrazitijeg uključivanja javnosti, a posebice lokalnog stanovništva, u aktivnosti zaštite prirode te kao poticaj da više vremena koriste za zajednički obiteljski boravak u prirodi.

Projekt Still Water Revival – obnavljanje i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina u Mediteranu, provodi se uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu, priopćili su iz PP Učka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

REZOLUCIJA ZEMLJA Velika akcija čišćenja okoliša povodom Dana planeta Zemlje
Povodom Dana planeta Zemlje kreće akcija čišćenja okoliša, koju organizatori nazivaju najvećom u hrvatskoj povijesti, na više od 70 lokacija koja se održava tijekom cijelog travnja, a vrhunac je 22. travnja 2023. Popis točnih lokacija i datuma možete pronaći u tablici. Ususret Danu planeta Zemlje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.