3 min. čitanja

Dan karijera na Pomorskom fakultetu - Studenti pomorstva sve su više traženi na tržištu rada

Dan karijera na Pomorskom fakultetu - Studenti pomorstva sve su više traženi na tržištu rada
Foto: Vedran Karuza / Novi list

Pedeset i pet tvrtki, udruga i institucija iz područja pomorstva i prometa te povezanih djelatnosti, predstavilo se studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci na ovogodišnjem Danu karijera, izuzetno uspješnoj manifestaciji koja buduće diplomante povezuje s gospodarstvom, što ju već 11. put organizira Pomorski fakultet.

U sklopu Dana karijera tvrtke i institucije su organizirale niz zanimljivih izlaganja i predavanja, koja su privukla velik broj studenata, a potpisana su i dva ugovora o suradnji Pomorskog fakulteta, s danskim brodarom Torm, te s riječkom tvrtkom Rijeka Gateway koja upravlja novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, s ciljem razmjene znanstvenih i stručnih ideja, podrške u razvoju studijskih programa, upravljanja brodom, upravljanja posadom i brokerskih aktivnosti, pružanje rješenja za brodarstvo u svim elementima poslovanja, kao i suradnja u izobrazbi pomoraca i drugih kadrova vezanih uz pomorski transport, piše Novi list.

Dekanica fakulteta Ana Perić Hadžić je istaknula kako na Danu karijera sudjeluje sve više tvrtki, koje studentima prenose poruku o mogućnosti zapošljavanja po stjecanju diplome.

- Posebno mi je drago kada vidim da se neki od naših bivših studenata sada na Danu karijera pojavljuju u ulozi predstavnika poslodavaca. Također, treba naglasiti da ovo nije samo jedan dan, jer cijeli tjedan imamo razgovore za posao poslodavaca i studenata završnih godina, kao i niz radionica, predavanja, praktikuma i drugih aktivnosti, a i tijekom cijele godine imamo niz aktivnosti u suradnji s tvrtkama i institucijama, usmjerenih ka povezivanju gospodarstva s našim studentima, što smatramo izuzetno važnim za izlazak naših diplomanata na tržište rada. Također, želim zahvaliti svim gospodarskim subjektima s kojima surađujemo, na praktikumima, stručnim predavanjima, nastavi i drugim područjima, to je nešto što studentima daje priliku steći praktična znanja što mi na fakultetu možda ne možemo. Imali smo i otvorene simulatore, kao i laboratorij virtualne stvarnosti, čime želimo pokazati da držimo korak sa suvremenim metodama nastave - rekla je Perić Hadžić.

Prosječno vrijeme, od stjecanja diplome, do zapošljavanja, za diplomante Pomorskog fakulteta je svega četiri mjeseca, kako je nedavno, u povodu obilježavanja 75. godina djelovanja Pomorskog fakulteta, istaknula dekanica Perić Hadžić.

Fakultet već godinama i formalno surađuje s nizom tvrtki, a u srijedu, 24. travnja, potpisan je i novi, s tvrtkom Rijeka Gateway, operaterom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali koji bi s komercijalnim radom trebao započeti iduće godine. Ugovor su potpisali predsjednik uprave Peter Corfitsen te član uprave Rijeka Gatewaya Tomislav Žunić i dekanica Ana Perić Hadžić.

Kako su naveli potpisnici, cilj suradnje je potaknuti razmjenu znanstvenih i stručnih ideja te podršku u razvoju studijskih programa, a studentima Pomorskog fakulteta se otvara i prilika sudjelovanja u mentorskom programu “Gateway to success”. Mentorski program omogućava studentima da uče i rade na najnaprednijoj tehnologiji, ali i da iz prve ruke vide sofisticiranu organizaciju jednog modernog terminala, sve uz vodstvo mentora iz tvrtke Rijeka Gateway kojeg će moći odabrati i od kojeg će moći brzo usvajati vrijedna znanja i iskustva.

- Terminal Rijeka Gateway će otvoriti 300 radnih mjesta za stručnjake različitih profila. S obzirom na to da investiramo u najmoderniju tehnologiju koju može danas imati jedan ovakav terminal, ta radna mjesta će biti maksimalno sigurna, ugodna, ali i poticajna. Mi stvaramo privlačno radno okruženje koje se može usporediti s najboljim terminalima u Europi, čime omogućujemo našim ljudima da budu konkurentni i pomiču svoje granice. Vrlo smo ponosni što možemo doprinijeti i ulagati u razvoj talenata na lokalnoj bazi. Kvalitetna suradnja s lokalnim institucijama nam je iznimno važna kao kompaniji i ponosni smo što nas je Pomorski fakultet prepoznao kao kvalitetnog partnera s kojim može nastaviti razvijati svoje programe i usmjeravati studente - izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Corfitsen, piše Novi list.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.