3 min. čitanja

DAN JE OČEVA Sjetimo ih se, posebno danas...

DAN JE OČEVA Sjetimo ih se, posebno danas...
Foto: Steven Van Loymafalou / Unsplash

Ženama i majkama posvećena su dva dana u godini, Dan žena i Majčin dan, no za očeve postoji jedan dan za kojeg mnogi niti ne znaju. U većini zemalja slavi se treće nedjelje u lipnju, no u nekim zemljama slavi ga se i u veljači, i svibnju. U Italiji, Španjolskoj i Portugalu, na primjer, se slavi 19. ožujka, kao i u našoj zemlji.

Bez obzira na različite datume na koji se Dan očeva obilježava u različitim zemljama, to je dan na koji u svim zemljama slavimo očinstvo i utjecaj očeva u društvu i kada samo želimo svim tatama reći: Hvala vam što ste tu!

Foto: Pixabay

Kako je nastao Dan očeva?

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

Amerikanka Sonora Smart Dodd imala je glavnu ulogu u obilježavanju toga dana u Americi. Nju je nadahnuo rad Ane Jarvis, koja je bila zagovornica proslave Majčinog dana.

Sonora je željela obilježiti i proslaviti svojeg samohranog oca dok je za Majčin dan slušala propovijed u crkvi 1909. godine. Osjećala se kao da majke dobivaju sve priznanje za odgoj djece te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj posebni dan jer su jednako bitni u odgoju djece.

Druga priča o prvom danu Očeva u Americi dolazi iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji kada je 5. srpnja 1908. Grace Golden Clayton predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održi propovijed u čast očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, u kojem je poginuo ukupno 361 muškarac.

Foto: Szilvia Basso

Zašto je otac u drugom planu?

Očeva ljubav važna je za emocionalni razvoj djeteta u jednakoj mjeri kao što je i majčina. Istraživanja Studija Sveučilišta Connecticut provedena kroz razgovore s 10 tisuća djece o njihovom odnosu s roditeljima, načinu na koji su ih povrijedili, te o osjećajima željenosti, došla su do novih zaključaka. Prof. Ronald Rohner, voditelj studije je istaknuo da djeca koja nisu imala kvalitetan odnos s ocem najčešće su probleme i komplekse iz tog odnosa imali i u odrasloj dobi. Takva djeca kad odrastu, kao žene bi u partneru najčešće tražile očinsku figuru, a muškarci bi kopirali ponašanje svog oca.

Više je razloga zašto je danas teško biti otac kakvog dijete očekuje i treba. Način života i zahtjevi koji su pred današnjim očevima često im onemogućavaju da budu dovoljno vremena s obitelji. U takvim i sličnim okolnostima same majke preuzimaju potpunu kontrolu nad podizanjem djeteta i tako istiskuju oca iz njegove prirodne uloge.

Očevi se brzo pomire s takvim stanjem i još više se posvete poslu, a sve manje domu. Tako oni dijelom zbog nepoznavanja situacije, a dijelom zbog nesnalaženja koriste tradicionalne i neprimjerene odgojne metode na svojoj djeci, što rezultira manjim povjerenjem i slabijom povezanošću među njima. To dovodi do toga da se današnji očevi teško snalaze u svojoj ulozi. Oni su svjesni da patrijarhalni modeli odgoja više nisu prikladni, a u društvu nedostaje model i vizija kvalitetnog oca.

Nekako nam je normalno slušati pojam samohrana majka, no mnogi zaboravljaju da postoje i samohrani očevi. Svijet bilježi sve više slučajeva u kojima se očevi bore nad skrbništvom svoje djece, što je do prije par godina doslovno bio nezamisliv scenarij. Iako svijet po tom pitanju ide u boljem smjeru, u Hrvatskoj je, prema iskustvu mnogih rastavljenih roditelja, za očeve situacija alarmantna. Uloga oca se u takvim situacijama najčešće stavlja u drugi ili posljednji plan.  

U posebno teškoj situaciji su pomorci, koji zbog prirode posla svoju obitelj ne vide jako dugo. Pa iako je danas puno lakše, jer modernom tehnologijom komunikacije mogući su olakšani i videopozivi, jednako im je teško biti odvojen od svoje djece koja i dok ih nema, rastu.

Očevi imaju posebnu ulogu u našim životima i zato je važno je da imaju i poseban dan posvećen samo njima, u kojem im možemo zahvaliti i dati do znanja koliko nam znače.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.