3 min. čitanja

Damir Zurub najbolji je svjetski podvodni fotograf

Damir Zurub najbolji je svjetski podvodni fotograf
Foto: Zero Gravity Diving Bali / Facebook

Iz godine u godinu njegove fotografije osvajaju prva mjesta na svjetskim natjecanjima.Uz to što je svjetski prvak u podvodnoj fotografiji bavi se zaštitom prirode i čišćenjem podmorja u sklopu ekološkog projekta Think Green. U svemu tome pomaže djeci bez roditeljske skrbi da dožive nešto o čemu mnogi mogu samo sanjati, da zarone u svijet podmorja i vide puno više od okruženja u kojem odrastaju.

Već dugi niz godina Damir Zurub ima sjajnu suradnju s SOS Dječjim selom Hrvatska čije štićenike obučava za instruktore ronjenja, a pritom od njih stvara ljubitelje i čuvare prirode.

– Za nas ronioce to je zaista jedini iskreni svijet, jer onog trenutka kada zaronite u taj mir, tišinu i sklad, sve što vidite svojim očima to je stvarno bez nekih lažnih prikazivanja. Tu se gase sva osjetila jer vi prestajete razmišljati o problemima. Pogasite sve i upale vam se totalno neka druga osjetila, uživate. Zato nikada nećete ronioca kad izroni vidjeti da je nervozan ili ljut, svi su nasmijani i veseli. Poslije zarona mi netko može skakati po glavi, meni je tako svejedno jer mi je lijepo – rekao je Damir Zurub za Hrvatski radio.

Foto: Damir Zurub

Osim što je svjetski prvak u podvodnoj fotograiji, Damir Zurub je i veliki zaštitnik prirode. Naime, tijekom godine sa svojim kolegama neprestano sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja. Tone i tone smeća izvade u svakoj od akcija.

– Vratit ću se samo 12 mjeseci unatrag jer bi bilo previše da se vraćamo svih 11 godina. Prošle godine smo na Visu u tri dana izvukli 15 tona otpada, na Lastovu 6,1 tonu u jednom danu, na Rabu 8 tona. Nastavljamo opet na Visu trodnevnom akcijom i tako stalno. Trudimo se zaista s našim partnerima ne samo da izvučemo otpad van nego da ga i odvezemo s otoka. Taj otpad sortiramo, recikliramo i zbrinjavamo. Ne završava opet u nekoj drugoj uvali ili rupi. A to je jako bitno u današnjoj situaciji.

Foto: Damir Zurub

Kvalitetnu fotografiju teško je napraviti i na suhom a možemo samo zamisliti kako je kad ste ispod površine mora gdje je sve u pokretu. Damir Zurub u tome je najbolji na svijetu, a ipak i dalje s oprezom prihvaća tu činjenicu.

– Svatko će možda za sebe misliti da je najbolji. Istina je da sam Višestruki sam svjetski prvak u podvodnoj fotografiji i viceprvak svijeta. Član sam i bio i kapetan reprezentacije Hrvatske, i član CMAS-ove vizualne komisije za podvodnu fotografiju za cijeli svijet sam bio, tako da ima me posvuda.

Foto: Damir Zurub

– Podvodna fotografija je zaista specifična i nije nimalo lagana. Ovisimo o puno stvari. O vodljivosti u moru, jezerima ili rijekama, o samim uvjetima uvijek ste u tom nekom bestežinskom stanju. Sve što se događa oko vas se kreće i ništa ne stoji. Morate loviti taj određeni trenutak i nema previše namještanja. Ograničeni ste sa zrakom ispod površine, dubinom i još mnogo drugih sitnica. I zato je uvijek za sve one koji se bave s podvodnom fotografijom bitno da su zaista istrenirani u smislu tehnike i ronjenja i poznavanja svoje opreme i poštivanja svih pravila i parametara. Sve mora biti u skladu – zaključio je Damir Zurub.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.