Dalmatinski veštit upisan je u Registar kulturnih dobara RH

ZAGREB - Umijeće izrade i kultura odijevanja dalmatinskog veštita novo je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Kultura odijevanja dalmatinskog veštita istodobno je tradicijska i moderna te je vrlo je živa i raširena.

Riječ je o prepoznatljivoj tradicijskoj odjeći - svečanom muškom odijelu s jadranskoga područja koje se razvilo iz muške narodne nošnje dinarskoga tipa kroz višekratne procese urbanizacije.

Nošnja se protekom vremena kontinuirano mijenjala pa je tako sukneni haljetak s rukavima ravnoga kroja (koporan/kaparan) poprimio oblik iskrojene jakne od finije kupovne tkanine s ukrasnim kopčanjem alamarima, koja se najčešće zvala zurka/žurka (u Trogiru đamara).

Ovom kompletu pučke nošnje pripadala je i crvena kapa koja je u vrijeme političkih borbi krajem 19. st. u Splitu poprimila političko značenje i koju su nosili domoljubi koji su se zalagali za povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske.

U ovom osnovnom obliku muška narodna nošnja zadržala se otprilike do početka 2. svjetskog rata, a nakon toga se koristila kao folklorni kostim za scenske nastupe.

Krajem 20. st. kada je započeo proces revitalizacije tradicijskih vrijednosti, probudila se nanovo svijest o nacionalnom značenju ove narodne nošnje. Odjevni oblici ponovo su se stilizirali pa crvena kapa postaje sve rjeđi dodatak, a nekoć šareni pojas sve se češće mijenja onim crvenim.

Kultura odijevanja dalmatinskog veštita danas je vrlo živa i raširena, istodobno je tradicijska i moderna u zajednici koja ga prepoznaje kao vrijednost koja povezuje prošlost i sadašnjost. Takva interpretacija srednjodalmatinske muške nošnje naglašava hrvatske tradicijske vrijednosti sa snažnom nacionalnom komponentom, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva - Star čak tisuću godina
Dubrovačkom nadbiskupu Vitalu, Papa Benedikt Osmi izdao je bulu 27. rujna 1022. Tisuću godina poslije taj dokument još čuva Državni arhiv u Dubrovniku. Bula pape Benedikta VIII. dubrovačkom nadbiskupu Vitalu napisana je u Rimu prije punih 1000 godina! Najstariji je to dokument u Dubrova…