2 min. čitanja

Dalmatinci odlaze kupovati u BiH - Isplati li se, što i koliko toga smijete prenijeti preko granice?

Dalmatinci odlaze kupovati u BiH - Isplati li se, što i koliko toga smijete prenijeti preko granice?
Foto: Pixabay

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u trgovinama s bosanskohercegovačke strane iza graničnog prijelaza Vinjani Donji promet je opao. U Gorici - Sovićima ni danas nije bilo gužvi. No, uz domaće kupce ipak je bilo Imoćana i Splićana, koji tvrde da im se isplati svratiti jer su cijene u Hrvatskoj nakon uvođenja eura porasle. Važno je i znati što po povratku iz šopinga smiju unijeti u zemlju i u kojim količinama.

Na graničnom prijelazu Vinjani Donji - Gorica između Imotskog i Gruda promet teče bez zastoja. Ipak, u obližnjim trgovinama u BiH može se naići na hrvatske državljane u potrazi za uštedom, javlja HRT.

- Skuplje je i brašno i šećer, i cigare su ovdje jeftinije - kaže Emanuela Mustapić Šamija iz Imotskog, koja poručuje da se isplati doći.

- Nama mladim ljudima je sve skupo. Moramo se prilagoditi tome i to je to, samo da su nam plaće u skladu s cijenama bilo bi bolje. Nije ni ovdje jeftino kao što je nekad bilo, ali i dalje se isplati - kaže Marina Lasić iz Imotskog.

Susreli smo i bračni par iz Omiša. Često svraćaju i znaju da u Hrvatsku mogu bez carine unijeti robe do 300 eura.

- Nikad taj limit ne prelazim jer idemo često. U Hercegovini živi svekrva pa smo u posjetu svaki tjedan jednom ili dva puta, pa ako ću prenijeti nešto, to je onda ispod limita i ono što smijem - kaže Divna Tomas.

Tu se ništa nije promijenilo - i dalje je potpuno zabranjen uvoz mesa i mliječnih proizvoda. Ipak, kupnja u BiH isplati se, ako ništa drugo, zbog povrata poreza.

- Pa isplati se dosta, sad su cijene uvođenjem eura u Hrvatskoj dosta porasle. Ovdje je ipak malo jeftinije, idem gore u posjet materi i tako usput nešto kupim. Evo, premijer je rekao da će vratiti cijene pa još ništa od toga, ne znam kad bi to trebalo biti, kaže Mile Tomas.

Vraćanje cijena na staro nestrpljivo se čeka. A do tada se isplati u Hercegovinu. Pogotovo dok traju blagdanski popusti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadrani osmislili aplikaciju koja pronalazi najpovoljnije cijene proizvoda, izražene i u kunama i eurima
Dok se građani polako privikavaju na uvođenje eura, u Zadru su otišli korak dalje i osmislili aplikaciju za traženje najnižih cijena na tržištu. Zadranin Stipe Stagličić i njegov tim predstavili su novu besplatnu mobilnu aplikaciju naziva “Košarica”, koja nudi pregled trenutnih akcijskih pon…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.