3 min. čitanja

"Daleko su moji škoji"! - U Omišu izložba posvećena velikanu dalmatinske klapske pjesme

"Daleko su moji škoji"! - U Omišu izložba posvećena velikanu dalmatinske klapske pjesme
Foto: Press

U četvrtak 27. lipnja u 20 sati, uoči otvorenja 58. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, u Muzeju Festivala u Omišu otvara se izložba Daleko su moji škoji, o životu i djelovanju velikana dalmatinske klapske pjesme Dinka Fia.

Izložbu su u povodu 100. obljetnice rođenja ovog istaknutog hrvatskog melografa i glazbenog pedagoga priredili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Festival dalmatinskih klapa Omiš, a zagrebačka publika već ju je imala prilike pogledati u travnju ove godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložba će u Muzeju Festivala dalmatinskih klapa Omiš biti otvorena do 30. srpnja ove godine.

Foto: Press

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studenog 2011.) rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine. Školovao se u Dubrovniku, gdje je završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, a 1961. godine diplomirao je solo pjevanje. Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve, dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu.

Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV-a Zagreb (1961. – 1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl „Lado“. Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji.

Maestro Fio je bio osnivatelj i umjetnički voditelj klapa Ošjak i Nostalgija te ansambla Prvi komin Snježanin, jedine hrvatske klape koja pjeva u formi komina. Bio je suradnik i gostujući voditelj brojnih klapa, a znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa Omiš. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj iscrpan dugogodišnji rad, ponajviše na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine.

Ostavština Dinka Fija, prema njegovoj želji, čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je rado i često posjećivao. Zahvaljujući tomu, od 2014. u čast maestru Fiju u NSK su se priređivali koncerti objedinjeni pod nazivom Fiofest (2014., 2016., 2018., 2021.), a 2021. godine predstavljena je i Digitalna zbirka maestra Fija odnosno virtualna izložba Maestro moj na portalu Digitalne zbirke NSK.

- Mogu s velikom sigurnošću reći da su mi kao djetetu upravo sjajne interpretacije klape Ošjak i te skladbe bile prva ljubav prema klapskoj pjesmi, ljubav koja me „infetala“ za cijeli život - opisao je Mijo Stanić, prof., ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

- Tijekom mojih godina s Nostalgijom pjevali smo mnoge, često i vrlo različite glazbene komade, obično na visokoj interpretativnoj razini. Ipak, kad bi mene zadužili za oblikovanje koncertnog programa i kad bih očekivao osobito teške izvedbene uvjete – primjerice gluhe prostore, pjevanje u žamoru ili na sumnjivim razglasima – uvijek bih najradije birao Fiove obrade ili skladbe. To je bilo zato jer smo u svakom trenutku mogli posegnuti u zobnicu koju je za nas pomno pripremio maestro Fio, napipati željeni plod, odgristi komadić i velikodušno podijeliti užinu sa slušateljima - kazap je prof. dr. sc. Marko Rogošić.

- Brojni koncerti, festivali, smotre i susreti na kojima nastupaju klape, ali i različiti vokalni ansambli, predstavljajući dijelove Fiova opusa, imaju nazivnik „tradicionalni“, što upravo svjedoči o njegovoj veličini i prisutnosti u našim aktivnostima u kojima je repertoar koji je Dinko Fio „posadio“ jednostavno nezaobilazan dio naše glazbene prakse - kazap je dr. sc. Joško Ćaleta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.