3 min. čitanja

DA BI VALA SJALA Iz uvale Triporte u Veloj Luci izvađena 4 kubika otpada

DA BI VALA SJALA Iz uvale Triporte u Veloj Luci izvađena 4 kubika otpada
Foto: DPS Zagreb

VELA LUKA – Na inicijativu gospodina Željana Padovana iz ronilačkog centra „Diving Triporte” i tajnika DPS-a Zagreb, Matka Pojatine održana je akcija otklanjanja otpada iz podmorja sve tri uvale u mjestu Triporte te trajektnog pristaništa i dijela marine u Veloj Luci na Korčuli. U organizaciji i provođenju ovakvih akcija već 22 godine sudjeluju „DSRR Zubatac” ,Turistička zajednica Vela luka i Općina Vela Luka.  Akciju su podržali Županijska lučka uprava, konoba „Kod Bajka”, restoran „Villa Dalmacija” te Jadrolinija koja je umanjila troškove puta na otok.

Triporte – u dva zarona otklonjeno je oko 4 kubika otpada. Kad uzmemo u obzir da je ovo prva takva akcija na tim lokacija otpada i nije bilo puno. Velikom većinom pronađen je otpad potekao od nautičara (starijeg datuma), naplavni otpad od južnih susjeda (Albanija, Crna Gora), a najmanji dio potekao je od lokalnog stanovništva. Sa sigurnošću možemo reći da smo otklonili gotovo sav otpad iz sve tri uvale. Hvala mještanima Triporte koji su sav otpad barkama izvukli iz podmorja i prevezli na obalu.

Foto: DPS Zagreb

Nakon odrađenog posla domaćini su nas počastili ručkom i večerom u konobi “Kod Bajka”, a “Diving Triporte” zaronima na jednim od najljepših lokacija na Jadranu – Zaklopatica Blue cave i špilja Ključ, a sve je podržala Turistička zajednica Vela Luke i Općina Vela Luka.

Foto: DPS Zagreb

Vela Luka – ronioci DSRR Zubatac i DPS Zagreb otklonili su oko 6 kubika otpada iz mora oko trajektnog pristaništa i dijela marine. Porijeklo otpada je velikom većinom od lokalnih brodica te koća i plivarica koje se sidre u luci. Nađeno je jako malo otpada novijeg datuma što znači da se svijest ljudi ipak mijenja i da svi skupa idemo prema boljem.

Foto: DPS Zagreb

Sav otpad zbrinut je od strane Komunalnih djelatnosti d.o.o. i reciklažnog dvorišta Vela Luka. Kako bi naše najmlađe što više usmjeravali da čuvaju naše more i okoliš, u suradnji s udrugom Miki Trasi iz Vele Luke napravili smo malu prezentaciju našeg rada i ispraznili pred njima jednu vreću otpada i skupa pogledali što sve završi u moru.

Foto: DPS Zagreb

Nakon našeg nastupa djeca su na kupalištu Pod boriće pod vodstvom učiteljice Mirjane Žuvele izrađivala ježince od glinamola i čačkalica te crtala morske životinje i organizme. Radionica je održana u suradnji s lokalnom udrugom „Miki Trasi” koju na svoj poseban i za prirodu jako važan način vodi učiteljica Mirjana Žuvela.

Foto: DPS Zagreb
Foto: DPS Zagreb

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.