2 min. čitanja

DA BI NAŠA VALA SJALA Akcija čišćenja podmorja u Veloj Luci

DA BI NAŠA VALA SJALA Akcija čišćenja podmorja u Veloj Luci
Foto: DSRR Zubatac

Iz mora je izvađeno oko 6 kubika otpada. Među otpadom je bilo najviše akumulatora, guma, stakla, plastike i cijevi.

Riječ je o akciji koja se svake godine u lipnju održava u Veloj Luci, a kojom se čisti podmorje Vele Luke. Volonteri DSRR Zubaca i mještani Vele Luke već tradicionalno godinama sudjeluju u ovoj akciji izvlačeći velike količine otpada iz mora. Već treću godinu za redom ovoj akciji su se pridružili i ronioci DPS Zagreb u suradnji sa Diving Triporte.

Kao i svake godine Komunalne djelatnosti d.o.o. su pružile veliku potporu ovoj akciji, odnoseći otpad na odlagalište otpada, a ove godine su bili i pomoć na moru sa svojom brodicom namjenjenom za ovakve akcije.

Radionice za djecu

Osim čišćenja podmorja, već treću godinu za redom je održana i ekološka radionica za djecu u suradnji sa Udrugom Miki Trasi iz Vele Luke i DPS Zagreb, a s ciljem podizanja svjesti o očuvanju okoliša i mora već u ranoj dobi. Kroz ovu radionicu, djeca su mogli poslušati koliko je važno paziti na more i prirodu, o važnosti savjesnog odvajanja otpada.

Na žalost imali su prilike vidjeti na licu mjesta kakav se sve otpad izvlači iz mora. Slušali su o osnovama SCUBA ronjenja, upoznali su se sa korištenjem ronilačke opreme, disanje uz pomoć regulatora i boca s kisikom koji se koriste pri ronjenju, a osim toga su ove godine imali i priliku zaploviti u staroj tradicionalnoj gajeti koja već godinama sudjeluje u čišćenju podmorja Vele Luke. Također su sva djeca dobili poklone, tj. ronilačke maske i prigodne majice.


Iz mora izvučeno oko 6 kubika otpada

Morsko plave majice s logom akcije dobili su i svi ostali sudionici akcije čišćenja podmorja. Za sve sudionike organiziran je i zajednički ručak u restoranu Dalmacija gdje su dogovorene i neke nove akcije čišćenja. Unatoč podatku da je iz mora izvučeno oko 6 kubika otpada, što nije malo, raduje činjenica da je ipak u odnosu na prethodne godine količina izvađenog smeća iz mora manja. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. More je neprocjenjivo prirodno dobro od kojeg ovisi opstanak čovječanstva, a mi, kao sadašnja generacija, imamo odgovornost da ga očuvamo čistim za buduće naraštaje. Samo kroz zajednički napor i odgovoran odnos prema moru možemo osigurati da buduće generacije
uživaju u njegovim blagodatima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.