2 min. čitanja

Cvjetni početak travnja najavljuje Uskrs u Opatiji bogat događanjima

Cvjetni početak travnja najavljuje Uskrs u Opatiji bogat događanjima
Foto: Grad Opatija

OPATIJA - Uskrs u Opatiji ove će godine odjenuti „cvjetno ruho“. S dolaskom proljeća, prekrasni opatijski parkovi ponovo su procvjetali, a svoje „bogatstvo flore“ Opatija je naglasila s još tri manifestacije posvećene cvijeću koje se održavaju tijekom narednog mjeseca.

Cvjetna događanja započinju tradicionalnim Festivalom kamelija, kojim se predstavljaju najljepši primjerci ovog nježnog cvijeta koji je postao i jednim od opatijskih simbola. Svečano otvorenje izložbe kamelija, koje u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija slavi svoje jubilarno 15. izdanje, najavljeno je za petak, 31. ožujka u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

U subotu, 1. travnja, u 11 sati, na rasporedu su šetnje parkom Angiolina, s ciljem upoznavanja s parkovnom florom, pod stručnim vodstvom dr. sc. Romane Lekić. Subotnji program nastavlja se nastupom Folklornog ansambla Zora ispred UP Juraj Šporer, u 12.30 sati. U nedjelju, 2. travnja, u 12 sati započinje Dječji cvjetni korzo ispred UP Juraj Šporer, nakon kojeg slijedi  nastup Vivien Gallette, Voljena Grbca i prijatelja te svečano proglašenje najljepših kamelija u 18 sati.

Od 3. do 8. travnja održat će se Floral Week Opatija tijekom kojeg će se ispred UP Juraj Šporer izrađivati vegetativna skulptura Djevojke s galebom. Izradu vegetativne skulpture vodit će renomirani svjetski cvjetni dizajner Vincenzo Antonuccio, koji je na zadnjem svjetskom prvenstvu cvjetne umjetnosti u Philadelphiji ušao među top 10 cvjetnih dizajnera svijeta, a pridružit će mu se i cvjetni dizajneri svjetskog renomea Giuseppe Contartese, Marilena Calbini i organizatorica manifestacije Cristina Cianci Žerić.

U procesu izrade vegetativne instalacije sudjelovat će i učenici graditeljske škole, smjer cvjećarstvo iz Rijeke. U sklopu manifestacije u UP Juraj Šporer održat će se kreativne ekološke radionice za djecu, kao i predavanja o ljekovitom mediteranskom bilju, samoniklom bilju i kulinarskoj upotrebi, invazivnim biljnim vrstama te ekološkom vrtlarenju.

Uskrs u Opatiji, koji traje od 7. do 10. travnja, bit će ispunjen brojnim glazbenim programima, animacijom i atrakcijama za sve generacije. Uskršnja zbivanja započinju u petak, ispred hotela Milenij, glazbenim nastupom grupe Coffee Shop Acoustic od 15 do 17 sati, dok će subota povezati i sport i glazbu.

Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, posvećen je najmlađima koji će imati priliku družiti se s Uskršnjim zekom i opatijskom damom i prepustiti se „face paintingu“ od 10 do 13 sati na Slatini, dok će njihovi roditelji moći uživati u izložbi oldtimera i nastupu Iman Acoustic Trija.

Sporta u travnju ne fali, pa se tako 15. travnja održava 11. Hrvatski festival rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju na kojem se očekuje 1.400 učesnika. Ova najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija u Hrvatskoj započinje u 9.30 sati okupljanjem na Maloj ljetnoj pozornici dok svečano otvaranje festivala započinje u 11 sati.

Cvjetna zbivanja u travnju zaključit će nova manifestacija Đardin, koja će se održati na samom kraju mjeseca, od 28. do 30. travnja, javljaju iz Grada Opatije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.