2 min. čitanja

Čudna tekućina slijeva se sa zadarskih zidina

Čudna tekućina slijeva se sa zadarskih zidina
Foto: HTV Screenshot

ZADAR - Odakle i zašto se s jednog dijela Zadarskih zidina, koje su inače pod UNESCO-vom zaštitom slijeva tekućina? Kako se našla na zidinama, još uvijek nije poznato. Uočili su je slučajni prolaznici u uvali Jazine proteklih tjedana. U međuvremenu u nekim lokalnim medijima pojavila se informacija da se možda radi i o fekalijama, no gradska uprava to je oštro demantirala.

Fotografije sumnjivih mrlja tekućine koja curi po bedemu objavljene su u lokalnom mediju. Nakon toga, djelatnici Čistoće oprali su mrlje s bedema, a uzorak tekućine poslan je na analizu.

- Djelatnici Odvodnje su analizom utvrdili da nije riječ o fekalijama, tako da je riječ o izlijevanju vode kroz naslage bedema. U svakom slučaju nastojat ćemo održati čistoću i urednost ovog dijela gdje se događa izlijevanje dok djelatnici vodovoda ne utvrde točan razlog puknuća, rekao je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Voda se iz privatnih instalacija izlijeva na javnu površinu, kažu iz Vodovoda. Vodomjer pripada zgradi u kojoj se nalazi više različitih objekata. Vlasnici zgrade žive u Sjedinjenim američkim državama.

- Utvrdili smo da je nastao gubitak na njihovoj internoj instalaciji znači iza vodomjera. Mi smo obavijestili njihovu knjigovođu jer imamo kontakt, oni plaćaju račune. Pošto je njihova interna instalacija, oni su obvezni tu instalaciju sanirati, popraviti o svom trošku. To se vidi i po računima - istaknuo je Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar.

Direktor Vodovoda kaže kako je vlasnicima u interesu instalaciju popraviti.

- Imali su račun par sto kuna, a sada imaju po dvije tisuće kuna. Znači račun im je 5, 6 puta veći. U interesu im je da poprave. Popravak možda košta 500 kuna, a svaki mjesec plate tisuću dvije više vode - dodao je Matek.

Iako nije riječ o izlijevanju fekalija, dugotrajnije izlijevanje vode također može utjecati na promjene u samom bedemu.

- Zasigurno može. Može isprati bedem, to se i događa, jer voda nije čista. Voda sa sobom nosi sve naslage nasipa bedema tako da moramo zaštititi bedem i u tom dijelu - rekao je Dujela.

Ukoliko nakon upozorenja zadarskog Vodovoda vlasnik ne sanira cijevi, komunalno redarstvo može pokrenuti upravni, ali i prekršajni postupak. Svi se nadaju da do takve situacije neće doći, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.