2 min. čitanja

Crnogorska diplomacija o otetom brodu Jadran - "Ako se ne dogovorimo s Hrvatskom, moguća je međunardna arbitraža!"

Crnogorska diplomacija o otetom brodu Jadran - "Ako se ne dogovorimo s Hrvatskom, moguća je međunardna arbitraža!"
Foto:Screenshot/Facebook

Crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović otvorena pitanja s Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju želi riješiti prijateljski, no, ne isključuje i druge instrumente, prenosi HINA.

- Hrvatski kolega i ja smo se suglasili da ta pitanja i te teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ako u dogledno vrijeme ne uspijemo postići dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to - izjavio je Ivanović.

Rekao je i kako hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumente, ali i Crna Gora također.

Šefica delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa smatra kako ova otvorena pitanja dvije zemlje trebaju riješiti bilateralnim putem.

Foto:HPMS Split

- Jako je bitno da bilateralna pitanja ostanu na bilateralnoj razini, a da ih ne uvodimo u pitanja europske integracije, zato što je ideja da se dio sposobnosti države kandidatkinje ogleda u tome da bude sposobna sama rješavati bilateralna pitanja. Tako da vjerujemo da Hrvatska i Crna Gora ovo mogu riješiti kroz dijalog - navodi Popa.

Podsjetimo, proteklog je vikenda hrvatski ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić otkazao tijekom boravka u Crnoj Gori sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem zbog Krapovićevih neprimjerenih izjava o oba otvorena pitanja. Naime, upitan o njima rekao je da je Jadran crnogorski brod i da o tome nema pregovora. Natpis na ploči u Morinju na kojoj, između ostalog, piše da su događanja u tom logoru "posljedica velikosrpske agresije", ocijenio je pogrešnim. Prema Krapoviću, ta su događanja posljedica “rata u bivšoj Jugoslaviji”.

J.T. 

Pročitajte još:

FOTO: IZLOŽBA O OTETOM JEDRENJAKU Hrvatski školski brod Jadran - Matična luka Split 1933.- 2023.
Grad Dubrovnik, Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata povodom Dana dubrovačkih branitelja upriličiti će otvorenje izložbe pod nazivom: „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ koje će se održati 6. prosinca 2023. godine (srijeda) s početkom u 14 sati u atriju Palače Sponza. Izložbom

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.