3 min. čitanja

Crnogorci ulovili ugroženog morskog psa od 3 metra i 200 kg: "Preparirat ćemo ga, a dokoni zaštitnici svega, mogu da laju i p...!"

Crnogorci ulovili ugroženog morskog psa od 3 metra i 200 kg: "Preparirat ćemo ga, a dokoni zaštitnici svega, mogu da laju i p...!"
Foto: Dejan Bojanović / Facebook

Rajko Bojanović, član Kluba za sportski ribolov "Širun", ulovio je morskog psa i rekao da će biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, a da je izložba planirana u rujnu.

Sudeći prema ozljedama na tijelu životinje, čini se da prema ulovljenom primjerku nisu imali milosti. Nakon što su ga ulovili i slavodobitno se slikali i objavili snimke s njim u brodu, jedan od njih, Dejan Bojanović napisao je:

"A sad idemo puni gas...a ovi dokoni zaštitnici svega i svačega mogu da laju i p..."

0:00
/0:12

Video: Dejan Bojanović / Facebook

Početkom ovog mjeseca pripadnika iste vrste ulovili su u Neumu, no treba znati da je modrulj u Jadranu ugrožena vrsta, ne predstavlja opasnost za čovjeka i u hrvatskoj je strogo zaštićen!

Modrulj najviše vremena provodi u otvorenom moru

Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale.

Modrulji mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste!

– Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – ispričao je za Morski HR Morski biolog i patobiolog, te ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Modrulj: Objektivna opasnost i poznati napadi

Neophodno je demantirati izjave pojedinih medija da se radi o “najopasnijoj” vrsti koju susrećemo u Jadranu – što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti. Jasno, modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju (GSAF, ISAF).  Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tijekom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom gubice.

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku.

Ugroženost i zaštita

U vodama Republike Hrvatske modrulj je osjetljiva (vulnerable) vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen (critically endangered). Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske (NN 144/13, 73/16) – te je njen izlov, ali i uznermiravanje strogo zabranjeno!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

U Neumu je ulovljen morski pas modrulj, u Jadranu je ugrožen, a u Hrvatskoj strogo zaštićen!
Iako je ova jedinka modrulja nešto manja, vjerojatno mu ne biste htjeli sresti starijeg “rođaka” u nezgodnom trenutku. Naravno, ne treba ni dizati paniku jer morski su psi bogatstvo mora koje treba s posebnom pažnjom čuvati! Najviše vremena provodi u otvorenom moru Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.