1 min. čitanja

Crnogorci kupili 53 godine staru Priznu

Crnogorci kupili 53 godine staru Priznu
Foto: Wikimedia

Prvi od ukupno šest trajekata za čiju je hitnu kupovinu crnogorska Vlada dala zeleno svjetlo, Jadrolinijin je brod Prizna. On bi naime trebao stići u Boku Kotorsku do kraja tjedna.

Jadrolinija je, naime, ovaj brod nedavno rashodovala zbog starosti i nedovoljnih kapaciteta.

Priznu je Jadrolinija kupila 1991. kao posljednji trajekt kojeg je nabavila u vrijeme bivše SFRJ, a do prije nekoliko godina ovaj trajekt male obalne plovidbe je u floti hrvatskog državnog brodara plovio na liniji između luke Prizna u Podvelebitskom kanalu i luke Žigljen na otoku Pag, odnosno između Biograda i luke Tkon na Pašmanu.

Zbog zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta za potrebe prijevoza na linijama na kojima je do sada koristila ovaj trajekt, Jadrolinija je Priznu nedavno prodala kompaniji ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu.

Ovaj brod je, inače, izgrađen 1970. godine u švedskom brodogradilištu Kalmar Varv. Godine 1982. brod kupuje Lundby Industri & Handels A/B, pa je trajekt preimenovan u “GODSFÄRJA 61/290” sa lukom upisa Geteborg, a devet godina kasnije ovaj trajekt od 354 bruto-tone, duljine 65, širine 11,7 i gaza od 2,2 metra, došao je na Jadran kada ga je kupila Jadrolinija i dala mu novo ime Prizna.

Godine 2016. brod je rekonstruiran dogradnjom nove palube za putnike iznad glavne palube za vozila, a promijenjeni su mu i motori. Iako je star 53 godine, po čemu je stariji od pola brodova iz flote od šest trajekata crnogorske kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara koja je bila operater linije preko tjesnaca Verige, dobro upućeni za crnogorske Vijesti kažu da je Prizna i daje u odličnom tehničkom stanju. Ovaj brod, koji može ukrcati do 60 automobila i 330 putnika, sa maksimalnom brzinom od osam čvorova, pogone dva dizel motora Scania ukupne snage 1.000 konja.

Kupovinu broda koji je jedno od rijetkih raspoloživih plovila za prodaju ili iznajmljivanje u Hrvatskoj sa još uvijek validnim papirima i klasom putničkog roro broda (trajekta), odrađeni su pod za sada crnogorskoj javnosti nepoznatim uslovima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.