1 min. čitanja

CRNEJI Riba od vitalnog značenja za održivi ekosustav Jadrana

CRNEJI Riba od vitalnog značenja za održivi ekosustav Jadrana
Foto: Wikimedia

Stručnjaci iz Aquariuma u Puli prošlog su se tjedna tijekom terenskog rada u Premanturi, susreli s plovama crneja (Chromis chromis) koji su se vraćali u svoja obalna staništa na noćenje.

Upravo zbog svog biološkog ritma, ubrajaju se u tzv. ključne vrste (eng. “keystone species”), organizme koji imaju disproporcionalno velik utjecaj na prirodni okoliš u odnosu na vlastitu brojnost.

Bez ključnih vrsta, ekosustav dramatično se mijenja ili kompletno narušava.Ova vrsta široko je rasprostranjena u Sredozemlju te je od posebnog značajna za održavanje stabilne hranidbene mreže u morskim ekosustavima jer predstavljaju vektor za prijenos nutrijenata i nano-minerala s otvorenog mora na obalu.

Svoju ekološku ulogu ostvaruju na način da se tijekom dana hrane zooplanktonom u otvorenom moru, a u obalna staništa vraćaju se u sumrak te obogaćuju okoliš ugljikovim i dušikovim spojevima ispuštenim u obliku fekalnog peleta.

Crneji se ujedno smatraju i bioindikatorima čistog mora iz razloga što se u morskoj vodi niže kvalitete te u područjima u kojem vlada buka pronalaze u puno manjem broju, pojašnjavaju iz Aquariuma Pula.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.