2 min. čitanja

Creski kaić 2024.

Creski kaić 2024.
Foto: Press

VALUN/CRES - Ovogodišnji, šesti po redu "Creski kaić 2024- dani creske pomorske baštine i tradicije" održat će se od 25.05.-02.06.2024. s ciljem valorizacije tradicionalnog načina života na otoku.

Festival započinje 25.05. u malom ribarskom mjestu Valun, sa feštom uz tradicijske drvene barke, Klapu Burin te kuhanjem i degustacijom na rivi Hobotnice sa bobom.

U ponedjeljak 27.05. porinućem malog kaića sa rive, na tradicionalni način preko "žlite", svečano će se otvoriti sedmodnevni program na Trgu Frane Petrića u Cresu, kojim će se Cres vratiti u prošlost.

Uz samu obalu sagraditi ćemo boćalište na kojem  će se održati turnir, a uz demonstraciju načina kojima su se ljudi stoljećima zabavljali je i turnir "mora cantada" poznata u dalmaciji kao "šijavica".

Prepostavlja se da su ovu igru u naše krajeve donijeli rimski legionari, a zadržala se i igrala u slobodno vrijeme blagdanima i nedjeljom.

Uz svakodnevne koncerte posjetitelji će moći uživati u pripremi i degustaciji specijaliteta tradicionalne creske gastronomije.

Vrhunac festivala je u subotu 01.06. kada će se okupiti i zaploviti drvene tradicijske barke na jedra, te izabrati najbolju ekipu u kuhanju brudeta na creskom trgu, izvijestio je Marčelo Damijanjević iz JK Reful.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.