CRES: Ključ je u rukama 'Vežganih'

CRES - Gradonačelnik Cresa predao je ključeve 'Vežganima' čime je počeo karneval u Cresu. Taj je grad u pusno doba ušao malim maškaranim igrokazom.

Creski gradonačelnik, Marin Gregorović, prije dva dana ključeve Grada predao je 'Vežganima' i time otvorio karneval. Karnevalska udruga 'Vežgani' za tu je prigodu pripremila mali maškarani igrokaz.

Foto: Dominik Buš / Grad Cres

Udruga je osnovana s ciljem očuvanja lokalnih maškaranih običaja.

- To razdoblje nakon Sveta Tri Kralja pa sve do Pepelnice, vrijeme je da pokažemo koliko smo kreativni, maštoviti, ali i sposobni organizatori. Sve započinjemo prve nedjelje u karnevalu na gradskome trgu i onda nas očekuju subotnji maškarani plesovi za odrasle, ali i maškarana popodneva za naše najmlađe.

Već dugi niz godina Vežgani sudjeluju na raznim maškaranim događanjima i izvan Cresa. Tako svake godine na izboru za kraljicu Riječkoga karnevala, sve zapaženiji nastup ima i naša predstavnica sa svojom plesno-glumačkom skupinom.

Nadalje, čak dvjestotinjak Vežgana sudjeluje u međunarodnoj povorci u Rijeci i to uvijek s alegorijskim kolima, a osim velikih, i Mići vežgani sudjeluju na jednakoj, samo dječjoj povorci. Ni balinjerade nam nisu strane. Upravo suprotno jer se karoce rade svake godine i to za spust u Malome Lošinju i/ili Lovranu.

Pusni utori je zadnji dan karnevala i njime završavamo cresku karnevalsku priču. Tada „plačemo Pusta“, no ipak mu se svaki put sudi i to nikad sa sretnim završetkom. Još jednim maškaranim plesom tad se opraštamo od maski i ludovanja, al ne do sljedeće zime. Samo do ljeta jer tad imamo najluđu otočnu maškaranu feštu, a volimo i mi biti gosti na još ponekom ljetnom karnevalu u okolici.

Čuvajmo našu lijepu cresku tradiciju i neka nam se užanca ne zatare - stoji u opisu Facebook grupe Karnevalska udruga Vežgani

Foto: Karnevalska udruga Vežgani

Do pusnog utorka, 21. veljače, na programu je gulašijada 21. siječnja, karnevalski ples 28. veljače i 11. veljače, te dječja reduta 4. veljače, navodi se na Facebook stranici Grada Cresa.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Novljanski mesopusni običaji - narodno kolo i uskočke nošnje
Novljanke i Novljani uskoro će zaigrati narodno kolo u živopisnim nošnjama uz zvukove junačkih i domoljubnih pjesama muškaraca odjevenih u uskočke nošnje. Čim prođu novogodišnji blagdani, u primorskim mjestima počinju pripreme za tradicionalne pokladne svetkovine - mesopusne narod…