2 min. čitanja

CREATE Governance workshop - Radionica na temu održivim upravljanjem i nadohranom plaža

CREATE Governance workshop - Radionica na temu održivim upravljanjem i nadohranom plaža
Foto: Ilustracija

SPLIT - Održivo upravljanje i nadohrana plaža glavne su teme radionice o upravljanju klimatskim promjenama u obalnim područjima "CREATE Governance workshop" na kojoj će predstavnici priobalnih jedinica lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) govoriti o iskustvima i izazovima s kojima se susreću u procesu prilagodbe i provođenja Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ (Obalni plan) s akcijskim planom.

Radionica će se održati u petak, 21. listopada 2022. godine s početkom u 10:00 sati, u prostoru Mediteranskog instituta za istraživanje života - MedILS, Šetalište Ivana Meštrovića 45, u Splitu u sklopu kick off konferencije "CREATE the future we need", odnosno projekta CREATE (Climate REsponses for the AdriaTic rEgion) sufinanciranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska.

"CREATE Governance workshop" radionicu organizira Splitsko-dalmatinska županija, partner klaster projekta CREATE koji ujedinjuje rezultate provedenih Interreg projekata na temu klimatskih promjena kako bi ponudili odgovore na brojna pitanja, te ono glavno: što moramo napraviti ODMAH da bi umanjili očekivane štete za ljude, imovinu i prirodu uslijed podizanja razine mora.

Uvodnu riječ na radionici dat će zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, dok će o izazovima donošenja i provedbe Obalnog plana SDŽ govoriti pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ Matea Dorčić, viši programski službenik PAP/RAC projekta Daria Povh Škugor, voditeljica Službe za opću politiku zaštite klime/Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Branka Pivčević Novak, arhitekt i urbanist Gojko Berlengi, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, predstavnik Javne ustanove RERA S.D. Mili Novak i Gorana Jelić Mrčelić s Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Drugi panel radionice posvećen je pitanjima i dilemama u održivom upravljanju plažama kroz nadohranu plaža i na njemu će sudjelovati voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Ivana Krstulović Baković, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu Maja Krželj, načelnik Općine Sutivan Ranko Blažević, načelnica Općine Podgora Petra Radić, viša savjetnica Općine Podstrana Andrijana Dedić i Ivana Birčić iz Podvodnog istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu.

Ciljevi konferencije "CREATE the future we need" su zajednička diskusija o planiranju i upravljanju obalnim područjima, prirodnim rješenjima u okviru zelene i plave infrastrukture, mogućnostima financiranja prilagodbe klimatskim promjenama te mjerama prilagodbe koje pridonose smanjenju posljedica klimatskih promjena.

Online prijavnicu zainteresirani mogu popuniti do četvrtka, 20. listopada, a registracija sudionika je pred početak skupa, u petak, 21. listopada od 9.45 sati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNE MORSKIH PLIĆAKA Kako neuki lokalni šerifi i gramzivi investitori uništavaju plaže? | | Morski HR
Bliži se ljeto, s njim i turistička sezona i bitka za svakog gosta. Želi ih se privući i lijepim plažama. Ali kako ih se uređuje? Koje se tajne skrivaju u morskom plićaku? Dino Beroš, član Mjesnog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.