1 min. čitanja

Članice Europske Unije mogle bi dobiti dozvolu da blokiraju ruski plin

Članice Europske Unije mogle bi dobiti dozvolu da blokiraju ruski plin
Foto: Pixabay

Europska unija izradila je nacrt zakonodavnog prijedloga kojim se ovlašćuju države članice da zabrane ruskim i bjeloruskim tvrtkama da rezerviraju kapacitete plinovoda u bloku u pokušaju da se dodatno smanji uvoz ruskog plina u EU.

Prema tekstu Financial Timesa, prijedlog će također uključivati pristup europskim LNG terminalima. Prema dokumentu, u koji je FT imao uvid, članicama EU-a bit će dopušteno "djelomično ili, gdje je to opravdano, potpuno ograničiti" pristup infrastrukturi plinskim operaterima iz Rusije i Bjelorusije "gdje je to potrebno za zaštitu njihovih bitnih sigurnosnih interesa", prenosi Energetika.

Europska komisija je odbila komentirati FT-ov izvještaj u kojem stoji i da bi Europski parlament danas trebao poduprijeti preliminarni tekst, javlja Reuters.

Prijedlog dolazi usred poziva da se zabrani uvoz ruskog LNG-a iako je ove godine postignut rekordan uvoz ruskog LNG-a, s Belgijom i Španjolskom kao najvećim kupcima, a tim da je zamjetan 40% rast količina između siječnja i srpnja ove godine.

Drugi aspekt zakona dopustio bi europskim tvrtkama koje imaju postojeće ugovore s ruskim ili bjeloruskim plinskim tvrtkama da izađu iz svojih ugovornih obveza bez plaćanja odgovarajućih kazni, prema jednom neimenovanom izvoru iz Bruxellesa koji je razgovarao s FT-om.

Do sada ove godine, ruske opskrbe plinom iz plinovoda u Europsku uniju bile su značajno niže nego prošle godine. Prema ruskoj VTB banci, prosječna dnevna količina za ovu godinu mogla bi biti samo 21 mlrd. m3, što je pad od cca. 66% u odnosu na prošlu godinu. To bi ujedno bio šesterostruki pad u odnosu na 2021., rekla je banka, a prenosi Reuters.

Prema podacima Eurostata koje navodi FT, uvoz ruskog plina u trećem tromjesečju ove godine činio je 12% ukupnog uvoza, znatno niže od više od 40% udjela koji je ruski plin imao prije rata u Ukrajini.

EU je odredila da bi trebala ukinuti sav uvoz ruske nafte, plina i ugljena do 2027. godine, prenosi Energetika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.