Čitatelj: "Sin mi je imao bolno iskustvo s ovom meduzom na Lastovu"

LASTOVO - Pisali smo već više puta o učestaloj pojavi meduza ovog ljeta na Jadranu. Najnoviji slučaj stiže s Lastova.  

- Ovog ljeta moj sin je imao instant bolno iskustvo s velikim kožnim plikom i trncima duž ruke uzrokovan kontaktom s ovom meduzom u uvali Kručica na Lastovu. Nisam vidio u vašim dosadašnjom člancima sliku ovakve meduze pa je možda interesantno vidjeti dali se radi o nekakvoj novoj invazivnih vrsti ili je pak riječ uobičajenom stanovniku našeg Jadrana - piše zabrinuti čitatelj.

Podsjetimo, Institut za istraživanje mora Ruđer Bošković u Rovinju zaprimio je više dojava o opeklinama meduza i utvrdio da su dvije jako toksične.

Jedna od njih je Pelagia noctiluca ili Morska mjesečina o kojoj smo više puta pisali.

Morska mjesečina (najčešće u nakupinama) bila je zapažena uz obale Visa, Korčule, Lastova, Lastovnjaka, Biševa, Silbe, Zadra, Molata, Iža, Ista, Premude i Lokruma. Pojedinačne jedinke vrste Olindias muelleri  bile su zapažene u Premanturi, Rovinju, Ninu, Zadru, Korčuli, Ugljanu, Lošinju, a nakupine više jedinki zapažene su uz obale oko Pirovca i Funtane.

Foto: IRB

Najotrovnija meduza u Sredozemlju

Morska mjesečina je ružičasta ili ljubičasta do narančasto-smeđa s točkicama tamnije boje. Kroz prozirni klobuk se vide spolne žlijezde u obliku četverolisne djeteline intenzivne ružičaste ili smeđe boje. Relativno je mala, sa promjerom klobuka u pravilu manjim od 10 cm, u Jadranu najčešće od 5 do 6 cm. Na rubu klobuka nalazi se 8 tentakula, koji kada su potpuno ispruženi, mogu biti dugački do 2 m. Zato se često dogodi, da kupači ne zapaze jedinku koja ih je opekla. ć

Morska mjesečina smatra se najotrovnijom meduzom u Sredozemnom moru. Simptomi opekline se najčešće pojavljuju lokalno na mjestu kontakta. To su uglavnom kožne reakcije u obliku crvenila, boli, svrbeži, jakog osjećaja pečenja te pojave plikova. Rjeđe dolazi do komplikacija tj. do jačih alergijskih reakcija. Opekline meduze Olindias muelleri su česte u Mediteranu, ali blaže od opeklina morske mjesečine, a simptomi najčešće nestaju nakon nekoliko sati. Meduza se prepozna po prozirnim klobukom promjera 4 do 6 cm sa 4 radijalnima kanala sa žuto-narančastim ili crvenkastim spolnim žlijezdama po cijeloj dužini. Na rubu klobuka nalaze se 2 niza tentakula, crvenkasti ili žuti primarni tentakuli s ljepljivim jastučićima i tamniji sekundarni tentakuli.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Institut za istraživanje mora zaprimio više dojava o opeklinama meduza: “Dvije su jako toksične!”
U razdoblju od 17. srpnja do 22. kolovoza, Institut za istraživanje mora Ruđer Bošković Rovinj, prikupio je 59 dojava o opažanju devet vrsta želatinoznog planktona te nekoliko dojava o opeklinama. - Među opaženim vrstama, dvije su toksične za ljude te mogu uzrokovati (jake) opekline. Te su vrste bi…
VIDEO Morska mjesečina na Ižu: “Opekle su puno ljudi, danima ih je puno more oko otoka”
MALI IŽ - Čitateljica s otoka Iža šalje nam fotografiju meduze koju je uhvatila u posudu, kako bi doznala o čemu se radi. - Naime već dva dana ih je pun otok, jučer su opekle dosta ljudi, djecu, po rukama uglavnom. Ima ih posvuda i svi se suzdržavaju kupanja. Ne
Kupače u Zadru opekle meduze - Plaža ubrzo ispražnjena
Neke vrste meduza nisi najbolji prijatelji kupača, jer ostavljaju trag opekotine na njihovoj koži. Dogodilo se to prije dva dana i kupačima na početku zadarskog kupališta Diklo. Ispekle su ih meduze po tijelu, neke i po licu jer ih je zapljusnuo val. Plaža je, kaže sugovornica portala 057.