Cipranin kažnjen s 21.000 eura radi tri otrovane divlje ptice

SVIJET - Vlasti na Cipru prvi su puta 'odrezale' kaznu za ubijanje divljih ptica otrovnim mamcima. Jedna je osoba kažnjena s ukupno 21.000 eura nakon što su na njenom imanju pronađene tri mrtve ptice.

Kazna predstavlja veliki korak naprijed, smatraju u organizaciji BirdLife, te su uvjereni da je Cipar spreman slijediti primjer drugih europskih zemalja i uložiti još veće napore da se spriječi trovanje divljih životinja.

Zločini su se dogodili u prosincu 2021. kada su dva rijetka bonellijeva orla i jedan jastreb kokošar pronađeni mrtvi u blizini sela Dierona. Vlasti je do lokacije doveo GPS uređaj za praćenje pričvršćen na jednog orla.

Prikupljeni dokazi povezuju smrt ptica s konkretnom osobom kojoj je izrečena novčana kazna za ubijanje divljih ptica otrovom i namjerno ubijanje zaštićene divlje ptice, piše The Animal Reader.

Korištenje otrovnih mamaca dovelo legendarne vrste poput bjeloglavih supova na rub izumiranja u toj zemlji. 1950. na Cipru je bilo nekoliko stotina bjeloglavih supova, sada ih ima manje od deset. Prijetnje s kojima se suočavaju uzrokovane su ljudskim djelovanjem.

Od 2005. na Cipru je otrovan 31 bjeloglavi sup. U sklopu projekta LIFE with Vultures pokušava se obnoviti njihova populacija pticama koji dolaze iz Španjolske.

VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu
Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu. Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine de…