2 min. čitanja

ČILIPI U PLUSU Dubrovačka zračna luka godinu završava s dobiti od 69 milijuna kuna

ČILIPI U PLUSU Dubrovačka zračna luka godinu završava s dobiti od 69 milijuna kuna
Foto: Zračna luka Dubrovnik

DUBROVNIK - Zračna luka Dubrovnik planira završiti 2022. s ukupno prevezenih oko 2.150.000 putnika što je u odnosu na 2021. povećanje od oko 232 posto te s 69 milijuna kuna dobiti, kazao je danas na konferenciji za novinare glavni direktor ZLD Viktor Šober.

- Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2022. iznose oko 393 milijuna kuna što predstavlja očekivani porast od 54 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2022. iznose oko 324 milijuna kuna, što predstavlja očekivano povećanje od 13 posto u odnosu na lani. Procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik u 2022. iznosit će oko 69 milijuna kuna te je najbolji pokazatelj oporavka s obzirom na to da je u prethodnoj godini bio ostvaren negativan rezultat - kazao je Viktor Šober.

U 2023. planiran je porast broja putnika od oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Time bi Zračna luka Dubrovnik nastavila oporavak od Covid 19 pandemije i krize njome uzrokovane te bi se povećanje broja putnika nastavilo.

- Uočljiv je trend stalnog porasta broja putnika za koji očekujemo da se nastaviti u budućim godinama te očekujemo da će Zračna luka Dubrovnik u 2024. izjednačiti ili nadmašiti rezultat iz 2019. Prema najavama prijevoznika očekuje se povećanje broja operacija od oko 15 posto na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Velik utjecaj na povećanje prometa će imati ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te očekujemo veće povećanje broja putnika sa Schengen destinacija.

Najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici easyJet, Jet2.com, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te nacionalni prijevoznik Croatia Airlines. Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini što će značajno pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa se očekuje prema Schengen destinacijama kao što su Pariz, Madrid, Amsterdam i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na non-Schengen destinacijama i linijama prema UK-u i SAD-u.

Posebno značajne su najave United Airlinesa na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno, koji je najavio nastavak prometovanja i letove četiri puta tjedno u periodu od druge polovice svibnja do kraja rujna. Osim ove značajne rute, Zračna luka Dubrovnik pregovara s više prijevoznika o mogućnosti uvođenja dodatnih linija, te se poseban fokus stavlja na oporavak zimske sezone. Očekujemo da će sljedeće zimske sezone više prijevoznika prometovati prema različitim Schengen i non-Schengen destinacijama.

Tijekom 2022. Zračna luka Dubrovnik je aktivno provodila sve potrebne pripreme i radnje u sklopu priprema za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu. Završetak svih infrastrukturnih radova se očekuje na vrijeme i prije 26.3.2023.

Većina radova se odvija u putničkom terminalu se odnose na zonu dolazaka za putnike iz non-Schengen destinacija i trećih zemalja. Također, istovremeno se pripremamo za uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a, čije se stupanje na snagu očekuje tijekom 2023. godine te radimo na povećanju prostora za putnike u dolasku iz trećih zemalja - zaključio je glavni direktor Zračne luke Dubrovnik Viktor Šober.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.