3 min. čitanja

Četvrta ekološka akcija čišćenja podmorja u Jadranovu

Četvrta ekološka akcija čišćenja podmorja u Jadranovu
Foto: Dalibor Pernat

JADRANOVO - U prve tri akcije izvađeno je ukupno 264,35 kg otpada, a organizatori sada pozivaju volontere da sudjeluju i u četvrtoj ekološkoj akciji koja će se održati u subotu, 10. lipnja.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta 'More bez otpada', a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD-om 'Tunera'.

Projektom u tri faze i organizacijom četiri ekološke akcije će se očistiti približno 8000 četvornih metara podmorja u Jadranovu. Očišćeni otpad će se izvaditi, mjeriti, sortirati te odložiti na ekološki prihvatljiv način.

U prve tri akcije koje su se održale u ožujku i travnju izvađeno je ukupno 264,35 kg otpada.

- Pozivamo sve zainteresirane da se priključe akciji kao volonteri te se prijave putem e-maila na: pernat.ivana@gmail.com. Volonteri će pomagati pri izvlačenju morskog otpada na brodicama ili pri sortiranju i mjerenju otpada kada se izvuče na kopno. U sklopu akcije svim sudionicima će se podijeliti rukavice i vreće za otpad. Po završetku prikupljanja organizirat će se druženje uz objed - priopćili su iz Društva sportske rekreacije Jadranovo.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.

Izvađeni otpad izmjerio se nakon dva pripremna početna urona u zimskom periodu, trećeg urona u proljetnom te će se izmjeriti i u ljetnom kako bi se stekao uvid u količinu i vrstu prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze.

Otpad će uz pomoć prijavljenih volontera biti sortiran sukladno Zakonu i Strategiji gospodarenja otpadom. Akcije će provoditi minimalno šest ronioca uz pomoć šest ribara na brodicama i šest volontera u sklopu svake akcije.

Sve detalje akcije možete pratiti i putem službene Facebook stranice: Ronilačko društvo Jadranovo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

MORE BEZ OTPADA Treća ekološka akcija u Jadranovu
Društvo sportske rekreacije Jadranovo poziva građane na treću ekološku akciju čišćenja podmorja koje će se održati u subotu, 29.04. 2023. godine. Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“, a sufinanciran je od strane Fonda za zašti…
VIDEO Ronioci u Jadranovu iz podmorja izvukli više od 150 kilograma otpada
Više od 150 kilograma otpada, od toga 83 kilograma metala, izvučeno je iz podmorja plaže Grabrova u Jadranovu u sklopu projekta “More bez otpada”. U akciji je sudjelovalo tridesetak ronioca, ribara i volontera. Ekološku akciju provelo je Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu pr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.