2 min. čitanja

Centru za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije 4,5 milijuna kuna

Centru za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije 4,5 milijuna kuna
Foto: Ratko Dodig / Ilustracija

ŠIBENIK – Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodjeli sredstava kojom se projektu uspostavljanja Centra za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije dodjeljuje potpora u najvišem iznosu od 4.541.400,00 kuna.

– Izuzetno smo sretni  što je prošao naš dugo i pomno pripremani projekt Centra za razvoj marikulture, a posebno smo zadovoljni što je za njega odobreno 100% iznosa kojeg smo prijavili. Ukupan iznos projekta, odnosno 4.541.400,00 kuna, financira se iz Europske unije i nacionalnih sredstava, što znači da neće biti potrebno sufinanciranje od strane Županije. Ovim projektom izgradit će se i opremiti Purifikacijski centar u uvali sv. Petra u Šibeniku, kojim ćemo dobiti bolji standard u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, što je u školjkarstvu naročito važno. Zahvaljujem i čestitam svima koji su bili uključeni u rad na pripremi ovog projekta. Sada nas čeka njegova realizacija, čemu se posebno veselimo – kazao je Šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Centra za razvoj marikulture putem ovog projekta na području grada Šibenika, unutar utvrđenog lučkog područja u uvali sv. Petra izgraditi će Purifikacijski centar opremljen linijom strojeva za prihvat, čišćenje i pakiranje školjaka i sustavom za depuraciju te će se definirati upravljačka struktura Centra kao i usluge koje će Centar pružati svim zainteresiranim korisnicima, najvećim dijelom uzgajivačima školjaka u Šibensko-kninskoj županiji.

Razvoj marikulture u Šibensko kninskoj županiji jedan je od  strateških prioriteta razvoja regije te kao takav čini dio Razvojne strategije Šibensko-kninske županije do 2021. godine.

Svrha uspostavljanja Centra jest na okolišno održiv način unaprijediti i poboljšati kvalitetu i količinu marikulturnih proizvoda; osnažiti znanje i profesionalnost uzgajivača školjaka i riba; razviti inovacijski potencijal proizvodnje te poboljšati plasman marikulturnih proizvoda, posebice šibenskih dagnji u Hrvatskoj i inozemstvu.

– Uspostava Centra u konačnici će doprinijeti povećanju potencijala akvakulturnih lokaliteta u našoj županiji, smanjenju negativnog utjecaja akvakulture na okoliš te će se povoljno reflektirati na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji – kazao je Pauk.

Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Odluku o dodjeli sredstava donijela je u okviru mjere II.7. „Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta“, a nositelj ovog projekta i korisnik potpore je županijska ustanove za istraživanje i širenje znanja AluTech.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.