Ceh ribara: “Sigurno će doći do nestašice ribe, što će uvelike utjecati na cijene”

Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, za N1 televiziju je govorio o sudbini ribara nakon povećanja cijena. Momić je rekao da su povećanjem cijena energenata u sektoru ribarstva najviše pogođeni kočari i ramponi.

– U ukupnom ribolovnom danu prosjek potrošnje goriva bio je 30 posto, ali kad to sumirate s nedavnim porastom goriva, kočarenje i ramponi nije više isplativo, jer ulovni dan od 3-4 tisuće kuna, gdje gorivo uzima više od polovice toga, onda nemate novca, morate platiti radnike i ne isplati se –  rekao je Robert Momić.

Najavljena je i privremena obustava izlova ribe što će sigurno rezultirati manjkom ponude ribe na tržnicama i u tvornicama za njihovu preradu, rekao je.

– Mi smo putem Hrvatske obrtničke komore, kad smo imali najavu za poskupljenje svih derivata odmah zatražili hitni sastanak u ministarstvu, gdje smo dobili garanciju uvođenja direktnih mjera za pomoć sektoru ribarstva. Sad će se odrediti privremena obustava za sektor koćarstva, a vidjet će se i ako bude poskupljenje i dalje. Brine nas i mogućnost nestašice goriva, to je veći problem – rekao je Momić, dodavši da će se to reflektirati kako na proizvodnju, tako i na ponudu.

– Ako nemamo ribara, neće biti ni ribe, ni za preradu, ni za prodaju, ni za išta –  rekao je.

Upitan što će najviše poskupjeti i čega će biti nestašica, Momić je odgovorio da će većina ribara iskoristiti mjeru obustave ribolova, što će svakako imati utjecaja i na ponudu i na cijene. – Sigurno će biti nestašice ribe i to će se odraziti i na povećanje cijena. Ako govorimo o ulovnom ribolovu, domaćem, onda će sigurno biti povećanje cijena. Nadam se da će Vladine mjere, konkretno smanjenje PDV-a, to nekako ublažiti –  rekao je.

Zbog najezde meduza spominjalo se i proglašenje elementarne nepogode, ali Momić kaže da je Ceh ribara to pokušao izboriti, ali da tu zakon ne ide u našu korist, jer se mora proglasiti 30 posto štete. – Jutros sam bio u kontaktu s jednim plivaričarom, koji je ulovio toliko meduza da je mislio da sve mora baciti, to je problematika koja zahvaća sjeverni Jadran, tu je batimetrija, odnosno plitko dno, i tu bi trebalo napraviti analizu. Nemojmo zaboraviti da na to utječu i velike luke i da je najezda emigratornih vrsta – rekao je Momić.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Država planira pomoći hrvatskim ribarima