4 min. čitanja

Carinska uprava u Pločama dobila nove glisere i RTG uređaj za pregled kontejnerskog tereta

Carinska uprava u Pločama dobila nove glisere i RTG uređaj za pregled kontejnerskog tereta
Foto: MF / Carinska uprava

PLOČE – Carinska uprava koristeći bespovratna novčana sredstva iz fondova Europske unije, a u cilju jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i prometa u pomorskim lukama, rasporedila je u Luku Ploče na korištenje RTG uređaj model – RAPISCAN EAGLE M 4507 – koji je nabavljen unutar Fonda EU „IPA 2007 – oprema za mobilne ekipe Carinske uprave za suzbijanje krijumčarenja“, čija je nabavna vrijednost bila 9,3 milijuna kuna, od čega je EU financirala 74%, a udio nacionalnog financiranja bio je 26 %.

Luka Ploče je međunarodna luka, otvorena za promet roba u pomorskom i željezničkom prometu 24 sata, sa statusom međunarodnog inspekcijskog graničnog prijelaza na kojem osim carine ureduju i druge inspekcijske službe (veterinarska, sanitarna, fitosanitarna granična inspekcija) te na kojemu je dozvoljen unos, uvoz i izvoz svih vrsta roba.

Foto: MF / Carinska uprava

Na godišnjoj razini u Luci Ploče prometuje oko 26.000 kontejnerskih jedinica (TEU, kontejnera 40′ i 20′ (stopa), odnosno oko 2,6 milijuna tona tereta (rasutog i tekućeg) te se obradi u carinskim postupcima oko 60 tisuća dokumenata u uvozu, izvozu i provozu.

– RTG uređaj je specijaliziran za pregled širokog raspona prijevoznih i prijenosnih sredstava (kontejnera, cisterni) kao i svih vrsta tereta obzirom da rendgenske X-zrake prodiru i kroz tekućine, drvo i čelik, što će uvelike olakšati pregled tereta u Luci Ploče. Ovaj model RTG uređaja može obaviti pregled tereta širokog do 2,8 i visokog do 4,6 metara, te velikim brzinama ocrtavati strukturu i sastavne dijelove skeniranih predmeta, bilo da se radi o strukturi samog prijevoznog ili prijenosnog sredstva, šupljina, prerađenih prostora, skrivenih roba i slično. U optimalnim uvjetima za jedan sat može se pregledati u prosjeku i skenirati do 30 kontejnera ili cisterni. Skenirane slike se pohranjuju u bazu podataka, te se i naknadim analizama i usporednim parametrima mogu koristiti za edukacije i otkrivanje novih modaliteta mogućih krijumčarenja roba  RTG uređaj je mobilan, što znači da se može koristiti na svim lokacija na kojima ima potrebe pa je od sredine svibnja 2021. isti raspoređen na korištenje u Carinski ured Ploče radi potreba pregleda kontejnerskog prometa u Luci Ploče i potreba jačanja kapaciteta nadzora nad teretnim prometom obzirom na nedavno zabilježene veće količine zaplijenjenih roba (posebice opojnih droga) – izjavio je ravnatelj Carinske uprave, Mario Demirović.

Foto: MF / Carinska uprava

Ovom prilikom, predstavljena su i nova plovila za potrebe provedbe carinskog nadzora na moru, a koja su također nabavljena sredstvima  Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i bit će na raspolaganju i korištenju Carinskoj upravi i Upravi za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede.

– Od ulaska RH u EU,  Carinska uprava je ukupno ugovorila projekata u iznosu od 273 milijuna kn (227 milijuna kn – EU sredstva i 46 milijuna kn – nacionalno).
Do ulaska u EU, Carinska uprava je ugovorila projekata u iznosu od 240 milijuna kn, što ukupno za pretpristupni period i period članstva u EU čini iznos od preko 510 milijuna kn bespovratnih sredstava – rekao je Demirović.

Foto: MF / Carinska uprava

Aplicirajući u okviru dostupnih sredstava i fondova namijenjenih za jačanje operativnih kapaciteta nadležnih nadzornih tijela na moru, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020., ugovoreno je i odobreno nabavljanje 4 plovila, ukupne vrijednosti 27,5 milijuna kuna (nabavna pojedinačna vrijednost plovila je  6.875.000,00 kn), od čega je 70% sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 % sredstava je nacionalno financiranje – Ministarstvo poljoprivrede.

Četiri plovila su smještena u matične luke: Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka, a radi se o modelu OLIMP VHB M46 (dugačak je 14, a širok 4 metra, snage motora 400 KS, i brzine do 50 čvorova).

Foto: MF / Carinska uprava

Plovila su izrađena u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištima u Puli i Šibeniku, i tehničkim kapacitetima u potpunosti su prilagođena za višednevni boravak na moru, čime će se optimizirati troškovi pogonskog goriva i ostalih logističkih potreba tijekom provedbe kontinuiranih mjera nadzora od stane oba inspekcijska tijela na moru.

Kako se u 2021. godini obilježava 30-godišnjica osnivanja svih institucija u samostalnoj Republici Hrvatskoj, prigodom 30. svibnja – Dana državnosti Republike Hrvatske, Carinska uprava odlučila je imenovati službeno plovilo koje će biti u matičnoj luci Split imenom pokojnog carinskog službenika „STIPE MARČIĆA“, poginulog hrvatskog branitelja u operaciji Oluja, a koji je bio djelatnik nekadašnje Carinarnice Split i pripadnik 141. brigade Hrvatske vojske.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//