2 min. čitanja

Butković: Ulaganja u lučku infrastrukturu bit će konstanta idućih 10 godina

Butković: Ulaganja u lučku infrastrukturu bit će konstanta idućih 10 godina
Foto: Vlada RH / Twitter

U lučku infrastrukturu duž cijele obale nikad se nije više ulagalo, a ta ulaganja bit će konstanta u sljedećih deset godina, kazao je u Zadru na konferenciji Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

- Ulaže se mnogo, možda jesu manji projekti, ali oni mijenjaju vizuru manjih otočnih mjesta, obnavljaju se lukobrani i plaže. Sve to stvara pretpostavke za kvalitetniji život, ali i za kvalitetan turizam. Mi smo zemlja koja živi od mora, zato u lučku infrastrukturu ulažemo nikad veća sredstva. To je snažan poticaj razvoju, a to najbolje zna i naš nacionalni lanac marina ACI, koji upravlja s 22 marine od Umaga do Dubrovnika - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Izgradnja nove marine

Najavio je gradnju 23. marine - u Porto Barošu u Rijeci, dodavši da je samo prošle godine ACI u svoje marine uložio gotovo 44 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na ulaganja u Zadarskoj županiji, istaknuvši nedavno otvorenu trajektnu luku u Tkonu na otoku Pašmanu, najveću pojedinačnu investiciju u lučku infrastrukturu na zadarskome području. Podsjetio je i na ulaganja koja su, osim u županijske, usmjerena i u luke od državnog značaja, naglasivši kako su luke vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti.

- Upravo ta kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima - ustvrdio je Butković te poručio da će ulaganja u infrastrukturu luka u sljedećih deset godina biti konstanta.

Longin: Porast se bilježi i u broju plovila

U ime Zadarske županije sudionike konferencije pozdravio je župan Božidar Longin istaknuvši kako je upravo nautički turizam perjanica cijelog turizma, jer s nautičarima počinje i završava turistička sezona.

- Uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, važno je ulagati i u usluge koje stranim nautičarima, našim gostima, pružaju lučke kapetanije i ispostave. Sve više nautičara koristi mogućnost prijave i plaćanja naknada putem usluge e-Nautika. Tu se bilježi porast u odnosu na proteklu godinu za više od 65 posto. Porast se bilježi i u broju plovila, pa je u našem akvatoriju boravilo više od 53.000 stranih jahti i brodova, što je 5,7 posto više nego 2021. - rekao je Longin.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić podsjetio je da je Zadar prijestolnica hrvatskoga pomorstva, perjanica hrvatskog turizma i zato pravo mjesto za organizaciju ovakve konferencije.

- Visoku kvalitetu nautičkog turizma zadarsko je područje počelo razvijati prije gotovo 50 godina i upravo je tu stvoren prvi elitni nautički proizvod na Jadranu - istaknuo je Dukić.

Konferenciju Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji organizirali su ACI i Zadarski list, uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U panel-raspravi nakon uvodnog dijela sudjelovali su Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, te direktor Zračne luke Zadar, priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.