2 min. čitanja

Butković: "U tijeku je renesansa na hrvatskoj obali"

Butković: "U tijeku je renesansa na hrvatskoj obali"
Foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Puli je u sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe rekao kako je po pitanju investicijskih ciklusa u tijeku renesansa na hrvatskoj obali.

Istaknuo je kako se provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u obnovu i gradnju lučke infrastrukture, koji iznosi nešto više od 300 milijuna eura, najviše zahvaljujući europskim fondovima, te dodao kako se nastavlja s investicijskim ciklusom, budući da će kroz Nacionalni program oporavka i novu financijsku omotnicu i Instrument za povezivanje Europe na raspolaganju biti više od 120 milijuna eura za realizaciju takvih projekata.

- Veliki je potencijal i mogućnost unutarnje plovidbe na Dunavu i Savi, gdje se provode projekti povećanja plovnosti na tim rijekama, kao i gradnja terminala u Slavonskom brodu, Osijeku i Vukovaru - kazao je Butković.

Novi zakon štiti pomorsko dobro

Osvrnuo se i na novi zakon o pomorskom dobru, koji je izazvao velik interes javnosti, te je naglasio kako smatra da je kroz dva čitanja, donijet dobar zakon, koji će na bolji način štititi pomorsko dobro.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver dodao je kako je nakon široke javne rasprave, stvoren zakon koji omogućava zaštitu pomorskog dobra, uvođenje reda na pomorskom dobru i daljnja ulaganja u pomorsko dobro, štiteći pritom javni interes.

- Ovaj Zakon na kvalitetan način omogućava dostupnost općeg javnog dobra svim građanima Hrvatske, a tu se posebno misli na plaže, budući da su donesene odredbe koje nalažu uklanjanje ograde na plažama i nemogućnost naplate pristupa plažama - rekao je Bilaver.

Dodao je da se užurbano radi na donošenju niza propisa koji će omogućiti nesmetano odvijanje sljedeće turističke sezone, a jedinicama lokalne samouprave da uz javno savjetovanje donesu plan upravljanja na svom području.

Bolji uvjeti za hrvatske pomorce

Ministar Butković je istaknuo kako se značajni napori ulažu i u stvaranje boljih uvjeta za hrvatske pomorce, njih više od 22 tisuće, koji plove našim i svjetskim morima.

- Prije nekoliko godina izmjenom Pomorskog zakonika poboljšan je radno-pravni status svih pomoraca, a ove godine je potpisan nacionalni Kolektivni ugovor o pomorstvu, što je velik iskorak budući da se on nije potpisao od 1997. godine - rekao je Butković.

U povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, te obilježavanja Dana pomoraca, jučer je održano tradicionalno svečano polaganje vijenaca u more kako bi se odala počast stradalim i nestalim pomorcima. Svečanost se odvijala na brodu, u zaljevu pred Marinom Veruda, gdje su se okupili visoki dužnosnici i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke kapetanije Pula i Istarske županije.

Održana je i Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, na kojoj se raspravljalo o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, o ulaganjima u lučku infrastrukturu i digitalizaciji pomorske administracije te o razvitku unutarnje plovidbe.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.