3 min. čitanja

BUTKOVIĆ U DUBROVNIKU “Za obnovu lučke infrastrukture na raspolaganju je više od milijarde kuna”

BUTKOVIĆ U DUBROVNIKU “Za obnovu lučke infrastrukture na raspolaganju je više od milijarde kuna”
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u ponedjeljak radove na projektu proširenja i rekonstrukcije Lapadske obale u Dubrovniku. Ovom prilikom je istaknuo da će za obnovu i rekonstrukciju lučke infrastrukture na raspolaganju biti više od milijardu kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te kroz višegodišnji financijski okvir do 2027. godine.

Ministar je o pohvalio dubrovački projekt i rekao da će radovi trajati 30 mjeseci.

– Osim obnove i rekonstrukcije obalnog pojasa proširit će se i cesta, promet će biti dvosmjeran pa će se jednim projektom riješiti dvije važne stvari. Prihvatljivi troškovi projekta Lapadske obale iznose 70 milijuna kuna, ugovorena su 52 milijuna s PDV-om. Tri su faze i očekujem da će, kao što je dobro krenulo, tako i završiti – rekao je ministar Oleg Butković te se osvrnuo i na ulaganja u lučku infrastrukturu.

Foto: DNŽ

– U Hrvatskoj trenutno ulažemo jako puno u izgradnju lučke infrastrukture, u projekte na čitavoj obali. Nikada se kao do sada nije radilo na obnovi lučke infrastrukture i to ponajprije možemo zahvaliti europskim fondovima i nacionalnim sredstvima koja podupiru ulaganja iz EU fondova. Dubrovačko-neretvanska županija ima najviše ugovorenih projekata i po broju i financijski s iznosom oko 800 milijuna kuna – rekao je ministar.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je Dubrovačko-neretvanska županija najbolja u Hrvatskoj po korištenju europskih sredstva, ali i nacionalnih sredstava za lučku infrastrukturu.

Foto: DNŽ

– Dijelom realiziranih, a dijelom u realizaciji već smo na 6,7 milijardi kuna iz fondova EU. Prepoznali smo od početka europska sredstva i maksimalno smo ih koristili. To sve ne bimo mogli bez potpore više Ministarstava i Vlade RH koji podržavaju sve naše projekte. Istaknut ću primjer Grada Dubrovnika, koji do ove gradske uprave nije uopće koristio europska sredstva, a sada su već na milijardu kuna kuna – rekao je župan te najavio i današnje potpisivanje ugovora za Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci.

– Odabran je izvođač i drago nam je da je ministar ovdje s nama kako bi nazočio potpisivanju ugovora. Time jedan od naših osam projekata ide u realizaciju. Imamo već Donje Čelo, Trpanj, Puntin, vrlo skoro će u realizaciju Polačište i Ubli, ostaje nam Perna za koju je dobivena građevinska dozvola i Prigradica – rekao je Dobroslavić.

Foto: DNŽ

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković istaknuo je kako je uvjeren da će projekt Lapadske obale biti uspješno okončan.

– Sve ćemo napraviti da život stanovnika Lapdske obale i svih gospodarskih subjekata koji na ovom području posluju više-manje teče neometano. Naravno da će biti i situacija kada ćemo jedni drugima morati ići u susret, ali nećemo raditi na uštrb naših građana. Svima im maksimalno stojimo na raspolaganju. Lapadska obala će se iz jednog ružnog stanja u kojem se nalazi u posljednjih 30-ak godina pretvoriti u uređenu cestu, obalu s jasno riješenom komunalnom infrastrukutrom i nećemo više svjedočiti da bi svako 15 do 20 dana na Batali bio znak da se ne može prometovati Lapadskom obalom jer je pukla vodovodna cijev. Rješavamo cestu, obalni zid, ali i vodoopskrbu, kanalizaciju, oborinsku odvodnju te struju – rekao je dubrovački gradonačelnik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.