2 min. čitanja

Butković s Filipovićem i Komadinom: Nakon poplave - pomoć Rijeci

Butković s Filipovićem i Komadinom: Nakon poplave - pomoć Rijeci
Foto: HTV screenshot

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je razgovarao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom o modelima pomoći nakon poplava u Rijeci.

Nakon sastanka u Rijeci, ministar Butković je rekao da je stigao na zahtjev premijera Andreja Plenkovića da se procijeni mogućnost sudjelovanja države u saniranju šteta nezapamćenih poplava u Rijeci.

- Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala - rekao je Butković.

- Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava u Rijeci. Sad radimo ovdje niz infrastrukturnih projekata i obnova državnih cesta. Bitno je da se pri tom sagledaju i mogućnosti poboljšavanja sustava oborinske odvodnje i kanalizacije - istaknuo je ministar.

Razgovaralo se i o velikom teretu koji su podnijeli vatrogasci

- Njihova je oprema dobra, ali država može učiniti iskorak i kroz predviđene novce iz EU fondova pomoći u obnavljanju vozila i opreme, u prvom redu za ovakve situacije - dodao je Butković.

- Nadležno ministarstvo će pomoći u obnovi škola i dječjih vrtića - dodao je.

Ministar je istaknuo da je tijekom razgovora predstavljeno stanje radova na prometnici D 403 i projektiranja nove željeznice kroz Rijeku.

- To je projekt željeznice Škrljevo-Rijeka-Jurdani vrijedan 350 milijuna eura, koji će se kandidirati za financiranje iz instrumenta za povezivanje Europe ove godine - rekao je.

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom jako dobra.

Filipović: Dogodile su se poplave epskih razmjera, zahvaljujem interventnim službama

Gradonačelnik Marko Filipović je izrazio zadovoljstvo spremnošću županije i države da pomognu u sanaciji šteta.

- Dogodile su se poplave epskih razmjera, a interventne službe su reagirale pravovremeno te svima zahvaljujem - rekao je.

- Promet gradom se normalizirao od ranog jutra, nastava se u školama se odvijala normalno, kao i rad u vrtićima - dodao je.

- Vatrogasci su imali više od 150 intervencija, a najveće štete su na zgradama ustanova za kulturu u Art-kvartu - rekao je. Znat ćemo koliko možemo pomoći kad se sve štete zbroje, zaključio je.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je voda prodrla u 17 škola širom županije, kojima je Primorsko- goranska županija osnivač.

Samo u Građevinskoj školi u Rijeci se nastava nije održala, a u svim ostalim školama je bila redovna. Naveo je da je, osim u Rijeci, teško stanje s poplavama bilo ponovno u gornjem toku Kupe, pri čemu je vodostaj bio i viši nego u prošloj poplavi. No, Kupa je u opadanju, pa se stanje normalizira.

Komadina je naglasio da ostaju otvoreni za nastavak dobre suradnje s ministrom Butkovićem, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.