3 min. čitanja

Butković obišao radove: "Stonska obilaznica bit će gotova do 1. travnja"

Butković obišao radove: "Stonska obilaznica bit će gotova do 1. travnja"
Foto: Joško Cebalo / Facebook

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je ovog četvrtka radove u sklopu izgradnje obilaznice Stona, završne faze projekta ‘Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Planirani završetak ove posljednje dionice, ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, je oko prije Uskrsa. S rokovima je bio konkretniji predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić koji je rekao kako će sve biti gotovo do 1. travnja.

Stonska obilaznica ušla u zadnju fazu projekta
Ovoga ljeta Pelješkim mostom i dijelom pristupnih cesta Hrvatska je povezana sa svojim jugom, a ovih dana privodi se kraju i preostala, četvrta faza - stonska obilaznica - kojom se završava cijeli projekt. Stonska obilaznica već se odavno očekuje, posebno je to izraženo tijekom ljeta kada je…

- Vjerujem da će, nakon završetka radova, procedura tehničkog pregleda i svega onoga što treba napraviti prije samog otvaranja i puštanja u promet posljednje dionice, biti na vrijeme i kako treba – rekao je Butković ističući kako će su u posljednju fazu uključiti i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine.

- Time će ovaj projekt biti završen. To je jedan od najvažnijih projekata i najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj. On je obilježio prve godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji – rekao je te naglasio kako se nastavlja s čitavim nizom cestovnih projekata kao što su brza cesta do Zračne luke, obilaznica Orebića.

- Čitav je niz projekata u završnoj fazi u dokumentacijskom smislu. No, neće se sve moći financirati iz EU fondova, ali ćemo ih gledati financirati kroz proračun Hrvatskih cesta, ali i kroz međunarodne kreditne institucije da s nekim povoljnim zajmom pokušamo to realizirati u idućem razdoblju – dodao je.

Što je s autocestom do Dubrovnika?

- I ona je u pripremnoj fazi. To je veliki projekt. Znate da su nekad postojale i dozvole i dokumentacija je bila spremna, ali sve je to isteklo i na vrijeme se nije realiziralo pa smo morali ponovno krenuti u izradu svih tih dokumenata i studija. Hrvatske autoceste uspješno vode taj projekt iako smo imali dugo vremena žalbe, koje su frustrirajuće i dugačke. No, Hrvatske autoceste vode taj postupak prema svome kraju, odnosno prema građevinskoj dozvoli, a onda moramo sjesti i vidjeti kako to financijski realizirati. To će biti najveći izazov budući da je vrijednost tog projekta po nekim procjenama koje imamo oko milijardu, milijardu i pol eura. To su velika sredstva. Tu će trebati pametno vidjeti kako to financijski zaokružiti – rekao je Buković.

- Ova dionica duljine 7,9 km je manja od ostalih, ali je vrlo kompleksna jer ima pet objekata, dva tunela, Supavica i Polakovica, most Ston i dva podvožnjaka. Svi objekti su u visokoj fazi gotovosti izuzev tunela Supava – rekao je Škorić te istaknuo kako će radovi biti završeni na vrijeme.

Napomenuo je kako s obzirom na okolnosti i sanje na tržištu možemo biti zadovoljni rokovima, na koje je trag ostavila i pandemija Covida i rat u Ukrajini, piše DULIST.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Butković stiže u Ston, obići radove na obilaznici
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravit će sutra u Stonu gdje će obići radove u sklopu izgradnje obilaznice Stona, završne faze projekta „Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom“. Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića obilasku će nazočiti…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.