3 min. čitanja

Butković: "Hrvatska će uz postojeća dva koridora biti pozicionirana na još dva dodatna - Baltičko more - Jadransko more te Zapadni Balkan - Istočni Mediteran"

Butković: "Hrvatska će uz postojeća dva koridora biti pozicionirana na još dva dodatna - Baltičko more - Jadransko more te Zapadni Balkan - Istočni Mediteran"
Foto: Wikimedia

RIJEKA - Bez prometa nema razvoja gospodarstva i standarda građana, istaknuto je na konferenciji "Prometna budućnost RH - Što nam donose TEN-T koridori", koja je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) održana u Rijeci.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar Oleg Butković, koji je rekao kako je revizija TEN-T Uredbe koja je u tijeku tema koja će odrediti i obilježiti budućnost Hrvatske kada se govori o prometnoj infrastrukturi i prometnom položaju Hrvatske.

Novim prijedlogom Transeuropske prometne mreže (TEN-T), čiji su amandmani usvojeni u travnju, Hrvatska se, kako je rečeno, službeno nalazi na četiri europska prometna koridora. Time se otvara velika mogućnost da Hrvatska postane logistički centar za centralnu i jugoistočnu Europu u uvozu i izvozu roba.

- HGK se putem svog Udruženja luka i brodara aktivno uključila u problematiku revizije TEN-T mreže, jer znamo da bez prometa nema razvoja gospodarstva i rasta standarda građana - istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Kad je transport tereta pouzdan, točan i redovit na određenom pravcu, uz taj pravac se otvaraju velike mogućnosti za sve vrste industrije i usluga pa onda i samu logistiku, kazala je Čagalj.

- Svaki razvoj nove i modernizacija postojeće prometne infrastrukture dovodi do razvoja gospodarstva, ali i do demografske obnove. Smanjuje se pritisak na gradove pa tako padaju i cijene nekretnina i najamnina. Vremena putovanja putnika i robe se skraćuju pa onda i cijene prijevoza padaju - poručila je Čagalj.

Dodatne mogućnosti EU financiranja velikih infrastrukturnih projekata u područjima Istre, Dalmacije i Slavonije

HGK u priopćenju prenosi i izjavu potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olga Butkovića koji je rekao kako je revizija TEN-T Uredbe koja je u tijeku tema koja će odrediti i obilježiti budućnost Hrvatske kada se govori o prometnoj infrastrukturi i prometnom položaju Hrvatske.

- Kad završi proces trijaloga i ukoliko se usvoji predložena revizija Uredbe, Republika Hrvatska će uz postojeća dva koridora biti pozicionirana na još dva dodatna - Baltičko more - Jadransko more te Zapadni Balkan - Istočni Mediteran - kazao je Butković, naglasivši kako će to otvoriti vrata za nova ulaganja.

Također, to će otvoriti dodatne mogućnosti EU financiranja velikih infrastrukturnih projekata i u područjima Istre, Dalmacije i Slavonije, koja nisu bila adekvatno prepoznata u postojećoj TEN-T Uredbi, a što će nakon ispunjenja strateških ciljeva Vlade značiti i daljnje pokretanje našeg gospodarstva, rekao je Butković. Kazao je i kako je dobro da o ovoj temi postoji konsenzus između Vlade i europskih zastupnika, svih sudionika i aktera s obzirom na značaj prihvaćanja svih izmjena Uredbe.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je da je riječki prometni pravac od strateškog značaja za cijelu državu i važan stup gospodarskog razvoja županije.

- Nakon velikih investicija u nove lučke kapacitete, u cestovnu mrežu koja riječku luku izravno povezuje sa sustavom autocesta, kroz ovu mrežu europskih koridora koji obvezuju države da ih uvrste u nacionalne prioritete, očekujemo da se konačno izgrade nedostajući kilometri autoceste od Postojne do Rupe te modernizira željeznička pruga od Rijeke prema zapadu te do Zagreba i Budimpešte - rekao je. Time se, kako je naveo, riječke luka može dalje razvijati u svom punom potencijalu, a biti će to i značajan input našem gospodarstvu te turizmu, jednoj od najvažnijih poluga rasta.

Obnova željezničke infrastrukture i digitalizacija i automatizacija prometnih sustava

Na konferenciji je bilo riječi i o obnovi željezničke infrastrukture te digitalizaciji i automatizaciji prometnih sustava.

Iz HGK u priopćenju navode kako je Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta prihvatio sve prijedloge o priključenju nekoliko trasa hrvatskih cesta i željeznica na transeuropske prometne mreže (TEN-T).

U slučaju da se države članice usuglase oko teksta Uredbe i pripadajućih TEN-T karti, sljedeći korak je slanje prijedloga Uredbe na usvajanje Vijeću početkom prosinca ove godine.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.